Anorexie (tulburare de alimentaţie)


Cap | Psihiatrie | Anorexie (tulburare de alimentaţie) (Disease)


Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie. Este grava si poate fi o conditie ce pune viata în pericol si se caracterizeaza prin faptul ca nu se pastreaza o greutate corporala minima în masura de 15 % din greutatea unei persoane normale. Ocazional, ea poate deveni cronica.

Alte caracteristici importante ale acestei tulburari includ o mare teama de ingrasare, o imagine distorsionata a organismului, negarea gravitatii bolii, precum si amenoree, lipsa cel putin a trei cicluri menstruale consecutive, atunci când acestea sunt de asteptat sa apara.

Ca toate tulburari de alimentatie, anorexia nervoasa tinde sa apara în pre-sau post-pubertate, dar se poate dezvolta în orice moment pe parcursul duratei de viata. Anorexia nervoasa afecteaza predominant adolescentele si femeile tinere adulte, desi, de asemenea, apare la baieti, barbati, femei mai în vârsta si fete mai tineri.

Cauze si factori de risc

Un motiv în dezvoltarea de anorexie este tendinta de a realiza o silueta ideala. Anumite trasaturi de personalitate comune la persoanele cu anorexie nervoasa sunt perfectionism, nevroza (anxietate-înclinatia), stima de sine scazuta, si izolarea sociala, care apar de obicei dupa ce comportamentul asociat cu anorexie nervoasa incepe.

Diete extreme si pierdere în greutate datorita anorexiei pot duce la un grad potential fatal de malnutritie. Alte complicatii posibile ale anorexiei includ inima-tulburari de ritm, anomalii digestive, pierderea densitatii osoase, anemie, si dezechilibrele hormonale si electrolitice.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul de anorexie trebuie sa se concentreze pe mai mult decat cresterea in greutate, si implica de multe ori o combinatie de terapii individuale, de grup, de familie si psihoterapii, în plus fata de consiliere nutritionala.

...