Boala Legg Calve Perthes


Picioare | Patologie | Boala Legg Calve Perthes (Disease)


Boala Legg-Calve-Perthes este o afectiune rara a copilariei, constand in necroza avasculara idiopatica a capului femural. Mai este cunoscuta si ca osteocondroza capului femural. De obicei simptomele se instaleaza cu cateva saptamani inaintea prezentarii la medic, deoarece copiii nu-si alerteaza parintii imediat. Acestea sunt: Durere la nivelul genunchiului(poate fi simptomul de debut); Durere persistenta la nivelul soldului sau coapsei; Hipotrofia muschilor coapsei; Scurtare aparenta a unui membru, sau membre inegale; Scaderea mobilitatii in articulatia soldului, in special rotatia interna si abductia sunt afectate; Tulburari de mers( mers schiopatat, adesea nedureros); Spasm muscular; Copiii de obicei sunt hipostaturali; De regula nu exista un traumatism in antecedente.

Cauze si factori de risc

Cauza principala a bolii - de asemenea, cunoscut sub numele de necroza ischemica a soldului (avasculara) - nu este clara. Dar actiunea este urmatoarea: nu exista suficient sange pentru a alimenta capul femural. Fara un flux sangvin adecvat, capul femural se deterioreaza. Pe masura ce celulele moarte osoase sunt inlocuite cu celule noi, osul devine instabil, si se poate rupe cu usurinta si vindeca prost. Boala Legg-Calve-Perthes poate afecta copii de aproape orice varsta, dar este cel mai frecvent in randul baietilor de 2 – 12 ani. De fapt, este de pana la cinci ori mai frecventa la baieti. Cand fetele dezvolta boala Legg-Calve-Perthes, aceasta tinde sa fie mai severa.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul se concentreaza pe urmatoarele obiective: diminuarea simptomelor, imbunatatirea mobilitatii articulare si scaderea inflamatiei, prevenirea (sub)luxatiei capului femural, pastrarea unui cap femural sferic si o complementaritate buna cu acetabulul-asigura distributia uniforma a presiunilor( doar forma capului femural poate fi influentata;pierderea inaltimii epifizei, coxa magna si coxa plana nu pot fi evitate), evitarea artrozei. Chirurgia este, de asemenea, o optiune, dar cei mai multi copii cu boala Legg-Calve-Perthes se recupereze bine, fara interventii chirurgicale.

...