Legioneloză (boala legionarilor)


Piept | Pneumologie | Legioneloză (boala legionarilor) (Disease)


Descriere

Legioneloza reprezinta o infectie pulmonara foarte grava cauzata de bacteria Legionella pneumophila,. Bacteriile pot implica alte parti ale corpului, inclusiv tractul gastro-intestinal, rinichii si sistemul nervos central. Ocazional exista cazuri in care rinichii nu necesita dializa.

Legionella este o bacterie capabila sa supravietuiasca într-o gama larga de conditii fizico-chimice, se multiplica la temperaturi cuprinse intre 20 ° C si 45° C, pot fi distruse la o temperatura de 70° C. Temperatura optima de crestere este intre 35-37° C . Poate fi contactat în comunitate sau spitale. În ambele cazuri, boala poate fi asociata cu diferite tipuri de instalatii, echipamente sau cladiri. Aceasta poate aparea ca focale, izolate sau sporadice. În cazul în care sistemul este un mecanism producator de aerosoli, bacteria se poate raspandi in aer. Picaturile de apa care contin bacterii pot ramâne suspendate în aer si inhalate prin sistemul respirator.

Legioneloza are doua forme distincte: (1) Boala legionarilor , de asemenea, cunoscuta sub numele de Febra Legiune, este forma mai severa de infectie si produce febra mare si pneumonie; (2) Febra Pontiac este cauzata de aceleasi bacterii, dar produce o usoara boala respiratorie fara pneumonie care seamana cu gripa acuta. Febra Pontiac are, de asemenea, o rezolutie spontana.

Cauze si factori de risc

Legioneloza este o boala infectioasa potential fatala provocata de gram negativi, bacterii aerobe care apartin genului Legionella. Peste 90% din cazuri de legioneloza sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic omniprezent, care înfloreste la temperaturi între 25 si 45 C, cu o temperatura optima de 35 C.

Unitatile care sunt cel mai frecvent contaminate cu Legionella si au fost identificate ca surse de infectie sunt sistemele interne de distributie a apei, apa calda si rece si echipamente de racire prin evaporare, cum ar fi turnurile de racire si condensatoare prin evaporare de, a constatat ca ambele institutii de sanatate, precum si în hoteluri sau alte cladiri.

Diagnostic si Tratament

Imagistica, culturi si teste de sange sunt efectuate pentru stabilirea diagnosticului.

Terapia este dependenta de severitatea bolii. Antibioticele sunt administrate. Terapia include alte fluide intravenoase, oxigen, si corectarea oricaror anomalii de chimie in sânge. Cazurile severe pot necesita ventilatie mecanica si dializa. ...