Lichen plan (inflamaţia cronică a pielii)


Piele | Dermatologie | Lichen plan (inflamaţia cronică a pielii) (Disease)


Descriere

Lichenul plan este o eruptie cronica recurenta, care se datoreaza inflamatiilor. Eruptiild cutanate se caracterizeaza prin mici umflaturi, plate, cu multe fete (poligonal), care se pot dezvolta împreuna în placi brute, scuamoase pe piele. Nu poate fi, de asemenea, o eruptie în captuseala (membranele mucoase) a gurii sau a vaginului. Lichenul plan este o afectiune a pielii foarte curiosa si prost inteleasa. Numele sau este descriptiv, în care la unele seamana cu o instalatie simpla, un lichen, care creste pe roci si scoarta de copac, în timp ce plan este latina pentru plat.

Simptomele principale: papule plate, stralucitoare, distribuite liniar, variind de la violet la roz la rosu, mâncarime pot fi inflamatii severe, sau de arsura în cazul în care sunt afectate mucoasele, unghii despicate, subtierea sau pierderea de unghii, roseata, iritatie, subtierea sau pierderea parului (alopecie) în cazul în care este afectat scalpul. Eruptia initiala poate persista timp de saptamani sau luni, iar solicitantii pot continua pentru mai multi ani. Dupa disparitia eruptiei cutanate pot persista pete gri sau maro. Ele sunt mai vizibile la persoanele cu pielea inchisa la culoare.

Lichenul plan afecteaza pe oricine, indiferent de rasa sau vârsta. Cu toate acestea, lichenul plan este mai frecvent la adultii de vârsta mijlocie si afecteaza mai mult femeile. De asemenea, daca exista afectarea ficatului, cum ar fi infectia cu virusul hepatitic C si fibrozei hepatice (ciroza), exista mult mai multe sanse de a dezvolta lichen plan.

Cauze si factori de risc

Cauza lichenului plan oral este necunoscuta. Leziunile care apar sunt rezultatul inflamatiei controlate de celule albe din sange specifice numite limfocite T. În mod normal, aceste celule sunt active la locul de boli sau leziuni.

Lichenul plan este o piele benigna.

Diagnostic si Tratament

Lichenul plan poate fi vindecat cu tratament, dar poate persista luni sau ani. Pacientii cu leziuni ale mucoasei au un risc crescut de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase-o forma de cancer. În aceste cazuri, medicul poate recomanda examene periodice pentru a monitoriza schimbarile de piele mucoaselor sau. Se interzice, de asemenea, tutunul de fumat, deoarece creste riscul de carcinom cu celule scuamoase. ...