Lipom (tumoră grăsoasă)


Abdomen | Medicină generală | Lipom (tumoră grăsoasă) (Disease)


descriere

Un lipom este o tumora benigna compusa din tesutul adipos. Acesta este cea mai comuna forma de tumoare a tesutului moale. Lipoamele sunt moi la atingere, de obicei mobile, si sunt, în general, nedureroase. Lipoamele multe sunt mici (sub un centimetru diametru), dar se pot mari la dimensiuni mai mari de sase centimetri. Lipoamele sunt de obicei gasite la adulti 40 - 60 de ani, dar poate fi, de asemenea, gasite în copii. Unele surse sustin ca transformarea maligna se poate produce, în timp ce altii spun ca acest lucru nu a fost înca sa fie convingator documentate.

Acesta este o tumora benigna situata sub piele.

Cauze si factori de risc

Cauza lipoamele nu este complet înteles, dar tendinta de a le dezvolta este mostenit. Un traumatism minor poate declansa cresterea. Fiind excesul de greutate nu se produce lipoame.

Diagnostic si Tratament

Un lipom este compus din celule care produc grasime care se acumuleaza anormal. Lipom gama de dimensiuni de la câtiva milimetri la zece centimetri. Ele pot aparea de-a lungul corpului, dar sunt mai usor pentru a localiza pe coate, brate sau coapse. Lipomul nu prezinta nici un pericol. Eliminarea lor se face numai în caz de disconfort fizic sau din motive cosmetice. În cazuri rare, durerea poate motiva de interventia în cazul in care lipomul este ruta pe care comprima un nerv. Exista doua tehnici pentru a-l elimina, astfel: indepartarea chirurgicala sau liposuctie. ...