Intoxicaţie cu lichid de radiator(etilenglicol)


Abdomen | Medicină generală | Intoxicaţie cu lichid de radiator(etilenglicol) (Disease)


Descriere

Etilenglicolul este un compus organic utilizat pe scara larga ca un antigel auto si un precursor al polimerilor. În forma sa pura, acesta este un inodor, incolor, siropos, dulce-gust lichid. Etilen glicol este toxic, iar ingestia poate duce la deces.

Etilen glicol nu trebuie sa fie confundat cu dietilen glicol, un eter mai grea diol, sau cu polietilen glicol, un polimer polieter non-toxic.

Primul simptom al ingestie etilen glicol este similar cu sentimentul cauzate de consumul de alcool (etanol). În termen de câteva ore, mai multe efecte toxice devin evidente. Simptomele pot include greata, varsaturi, convulsii, stupoare, sau chiar coma.

Cauze si factori de risc

O supradoza de etilen glicol poate deteriora creierul, plamânii, ficatul, rinichii, plamânii si. Otravire provoaca perturbari în chimia organismului, inclusiv acidoza metabolica. Tulburarile pot fi suficient de severe pentru a provoca soc profund, insuficienta de organ, si deces.

Cât de putin 120 ml (aproximativ 4 uncii de lichid) de etilen glicol poate fi suficient pentru a ucide un om de talie medie.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a sustine functiile vitale ale corpului si scoateti otrava din corp. Cei mai multi oameni cu intoxicatii etilen glicol va trebui sa fie admise la un spital unitate de terapie intensiva pentru o monitorizare atenta, si pot avea nevoie de o masina de respiratie. Cei care au înghitit recent etilen glicol poate avea stomacul lor pompate pentru a ajuta la eliminarea unora dintre otrava.

Alte tratamente pot include: carbune activat, solutie de bicarbonat de sodiu administrat într-o vena (IV) pentru a inversa acidoza severa, antidoturi care incetinesc formarea otravitoare de-produse in organism.

În cazurile severe, hemodializa poate fi utilizat pentru a elimina direct etilen glicol si alte substante toxice din sange. Dializa reduce timpul necesar pentru organism pentru a goli toxinelor. Dializa este, de asemenea, necesara de catre pacientii care dezvolta insuficienta renala severa, ca urmare a otravirii etilen glicol. Acesta poate fi necesara pentru mai multe luni dupa aceea.

...