Abces hepatic (acumulare de puroi)


Abdomen | Gastroenterologie | Abces hepatic (acumulare de puroi) (Disease)


Un abces este o colectie de puroi (un lichid gros de sânge, tesut mort si germeni). Abcesele pe ficat sunt cauzate de prezenta unor organisme bacteriene, parazitare, fungice sau raspandite din tractul digestiv.

Un chist este similar cu un abces, dar fara puroi. Exista un numar de diferite tipuri de chisturi care pot fi gasite pe ficat, inclusiv asa-numitele chsturile simple si chisturi multiple legate de boala de ficat polichistic (PCLD). Chisturile polichistice si cele simple sunt congenitale.

Cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze posibile ale abceselor hepatice, inclusiv: infectii abdominale, cum ar fi apendicita, diverticulita, sau perforarea intestinului, infectie în sânge, infectii ale bilei, endoscopie recenta a bilei drenaj tuburi, traume ale ficatului.

Cele mai comune bacterii care provoaca abcese hepatice includ: Bacteroides, Enterococcus, Escherichia coli, Klebsiella, stafilococ, streptococ.

Diagnostic si Tratament

Cultura de sânge si cultura lichidului de abces sunt de obicei necesare pentru a identifica organismului. CT, RM si / sau ultrasunete se fac pentru a identifica abcesul. O aspiratie de lichid al abcesului poate fi, de asemenea, facut.

Tratamentul depinde de marime si localizare. Cele mai multe abcese trebuie sa fie drenate

Si acest lucru se realizeaza fie prin piele fie chirurgical. Antibioticele vor fi, de asemenea, prescrise, dar nu este probabil ca acestea sa curete infectia singure.

...