Cancer hepatic (tumoră)


Abdomen | Oncologie | Cancer hepatic (tumoră) (Disease)


Cancerul la ficat (carcinomul hepatocelular) este un cancer care decurge din ficat. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de cancer hepatic primar sau hepatom. Ficatul este format din diferite tipuri de celule (de exemplu, conducte biliare, vasele de sange, si grasimi) Cu toate acestea, celulele hepatice (hepatocite) alcatuiesc 80% din tesutul hepatic. Astfel, majoritatea din cazurile de cancer hepatic primar (peste 90% -95%) provin din celulele hepatice si se numesc cancer hepatocelular sau carcinom.

Cauze si factori de risc

Cand pacientii sau medici vorbesc de cancer de ficat, adesea se refera la cancerul care s-a extins la ficat, care au originea in alte organe (cum ar fi de colon, stomac, pancreas, san, si pulmonar). Mai precis, acest tip de cancer la ficat se numeste boala de ficat metastatic (cancer) sau cancer hepatic secundar. Aceasta este o problema mult mai frecventa in lume decat cancerul hepatic primar si in mod frecvent duce la confuzii, deoarece termenul de cancer la ficat de fapt, se poate referi fie la cancer la ficat metastatic sau cancer hepatocelular. Subiectul acestui articol este carcinomul hepatocelulart.

Diagnostic si Tratament

Atunci cand cancerul s-a extins la ficat si alte organe, chimioterapia intregului corp (sistemica) este de obicei folosit. Tipul de chimioterapie este determinata de tipul de cancer original.

Cand raspandirea este limitata la ficat, chimioterapia la nivelul intregului organism poate fi utilizat in continuare. Cu toate acestea, alte metode de tratament pot functiona. Atunci cand tumora este doar in unul sau cateva zone de ficat, cancerul poate fi indepartata cu interventii chirurgicale.

Utilizarea undelor de radiofrecventa sau injectarea de substante toxice pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ucide tumora. Atunci cand zone mai mari ale ficatului sunt implicate, tratamentul poate implica acordarea de chimioterapie direct in ficat, sau o procedura numita embolizarea, care blocheaza fluxul de sange la parti ale ficatului, pentru ca celulele tumorale sa moara.

...