Trombocite mici (trombocitopenie)


Piept | Hematologie | Trombocite mici (trombocitopenie) (Disease)


Description

Trombocitopenia este termenul medical pentru un numar redus de trombocite din sânge. Trombocitele sunt celule incolore sanguine care joaca un rol important in coagularea sangelui. Trombocitele opresc pierderea de sange de agregare prin formarea dopurilor in gaurile din vasele de sange.

Cauze si factori de risc

Trombocitopenia apare adesea ca rezultat al unei tulburari, cum ar fi leucemia sau o problema a sistemului imunitar, sau ca un efect secundar la un medicament. Trombocitopenia poate fi usoara si poate provoca putine semne sau simptome. În cazuri rare, numarul de trombocite poate fi atât de scazuta încât o hemoragie interna periculoasa poate avea loc. . Atunci când continuitatea endoteliale este perturbata si matricea de baza este expusa, o serie de evenimente coordonate sunt puse în miscare pentru a sigila defectul (hemostaza primara).

Diagnostic si Tratament

Trombocitopenia, de obicei, se îmbunatateste atunci când cauza principala este tratata. Uneori medicamentele, interventii chirurgicale sau o transfuzie de sânge poate ajuta la tratarea trombocitopeniei cronice. Sistemul hemostatic este format din trombocite, factori de coagulare, si celulele endoteliale care captusesc vasele de sange. Plachete provin din fragmentarea megacariocitelor citoplasmatice din maduva osoasa si circula în sânge sub forma de particule anucleate in forma de disc.

...