Abces pulmonar (acumulare de puroi)


Piept | Pneumologie | Abces pulmonar (acumulare de puroi) (Disease)


Un abces pulmonar, este o colectie de puroi localizat asociata cu necroza tesutului pulmonar. Abcesul este de fapt o cavitate care se formeaza in tesutul pulmonar, zidit de tesutul fibros si umplut cu puroi, resturi celulare, microbi si celulele albe din sange. Un abces pulmonar este consecinta prezentei microorganismelor infectioase, în special bacterii, care intra sau invadeze tesutul pulmonar. Acestea pot sa apara fie ca un abces solitara (unice) sau abcese multiple.

Cauze si factori de risc

Orice agent patogen poate determina formarea de abces, dar bacteriile anaerobe sunt microorganismele cele mai susceptibile. Daca abcesul pulmonar se dezvolta într-o componenta sanatoasa a tractului respirator, atunci acesta este considerat ca fiind un abces primar. Cu toate acestea se poate dezvolta ca o complicatie a unor probleme pulmonare care stau la baza patologiei - abces secundar.

Dimensiunea unui abces poate varia de la câtiva milimetri în diametru la câtiva centimetri (pâna la 5 la 6 cm). Abcesul poate comunica cu un duct de aer (de obicei bronhiile) si apoi se scurge si devenine partial umplut cu aer. Puroiul, în acest caz, este expectorat (sputa). Cu toate acestea, în cazul în care abcesul se extinde în cavitatea pleurala, eventual prin intermediul unei fistule, atunci acesta poate duce la emfizem (lichid în jurul plamânilor - puroi).

Diagnostic si Tratament

Pentru a identifica abcesele, sunt efectuate testele imagistice sunt. In timp ce tratamentul consta in antibiotice intravenos, cele mai multe abcese vor trebui sa fie drenate fie prin piele (subcutanata), fie chirurgical. Abcesele mici dispar de obicei cu antibiotice.

...