Antrax (infecţie)


Piele | Medicină de urgență | Antrax (infecţie) (Disease)


Antraxul este o boala infectioasa provocata de Bacillus anthracis, un tip de bacterii. La om cel mai adesea infectia implica pielea, tractului gastro-intestinal, sau plamân, aceasta reprezentând cele trei modalitati principale de infectare cu antrax. Simptomele de antrax cutanat încep de la 1 la 7 zile dupa expunere. Acestea sunt: dezvoltarea unei inflamatii care produce mancarime, care este similara cu o muscatura de insecta. Aceasta se poate vezicula si sa formeze un ulcer negru; inflamatia este de obicei nedureroasa, dar este de multe ori înconjurata de edem; o crusta de multe ori se poate forma, si apoi se usuca si cade în termen de 2 saptamâni. Vindecarea completa poate dura mai mult. Simptomele de antrax prin inhalare: incep cu febra, stare de rau, dureri de cap, tuse, dificultati de respiratie, dureri în piept, febra si soc pot aparea mai tarziu. Simptomele de antrax gastro-intestinale apar, de obicei, în decurs de 1 saptamâna si pot include: dureri abdominale, diaree sanguinolenta, febra, ulceratii bucale, greata si varsaturi, care pot contine sânge.

Cauze si factori de risc

Antrax cutanat apare atunci cand sporii de antrax ating o taietura sau zgarietura de pe piele. Antrax prin inhalare se dezvolta atunci cand sporii de antrax intra în plamâni prin intermediul tractului respirator. Antrax gastrointestinal apare atunci când cineva manânca carne infectata cu antrax.

Diagnostic si Tratament

Testele pentru a diagnostica antraxul depind de tipul de boala care este suspectat. Testele pot include: cultura de sânge; CT sau raze X; analiza lichidului spinal pentru a verifica infectiile; cultura de sputa.

Cele mai multe persoane cu antrax sunt tratate cu antibiotice. Mai multe antibiotice sunt eficiente, inclusiv penicilina, doxiciclina, si ciprofloxacina.

...