Cancer pulmonar (tumoră)


Piept | Oncologie | Cancer pulmonar (tumoră) (Disease)


Cancerul de plamani, la fel ca toate cazurile de cancer, rezulta dintr-o anomalie in unitatea de baza a organismului, celula. In mod normal, organismul mentine un sistem de control si echilibrare asupra cresterii celulare, astfel incat celulele se divid pentru a produce celule noi numai atunci cand celulele noi sunt necesare. Perturbarea acestui sistem de control si echilibrare asupra cresterii de celule rezulta intr-o divizie necontrolata si proliferarea de celule care formeaza in cele din urma o masa cunoscuta sub numele de o tumora. Plamanii, de asemenea, sunt un loc foarte frecvent pentru metastaze de tumori din alte parti ale corpului. Metastazele tumorale sunt alcatuite din acelasi tip de celule ca si tumora originala. De exemplu, in cazul in care cancerul de prostata se raspandeste prin intermediul sangelui la plamani, este cancerul de prostata metastazic, in plamani si nu este cancerul pulmonar.

Tumorile pot fi benigne sau maligne; atunci cand vorbim de cancer, ne referim la acele tumori care sunt maligne. Tumorile benigne, de obicei, pot fi eliminate si nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Tumorile maligne, pe de alta parte, pot sa creasca agresiv si sa invadeze alte tesuturi ale corpului, permitand intrarea de celule tumorale in sange sau sistemul limfatic si apoi la alte zone din organism. Acest proces de raspandire este numit metastaza.

Cauze si factori de risc

Fumatul cauzeaza majoritatea cancerelor pulmonare - atat la fumatori, cat si la persoanele expuse pasiv la fumul. Dar, de asemenea, cancerul pulmonar apare la persoanele care nu au fumat niciodata si la cei care nu au avut o expunere prelungita la fumul de pasiv. In aceste cazuri, nu poate fi nici o cauza clara de cancer pulmonar.

Deoarece cancerul pulmonar tinde sa se raspandeasca sau sa metastazeze foarte devreme, dupa aparitie, acesta este foarte periculos si una dintre cele mai dificile tipuri de cancer de tratat. In timp ce cancerul pulmonar se poate raspandi la orice organ din corp, anumite organe - in special glandele suprarenale, ficat, creier, si oase - sunt zonele cele mai comune pentru metastaza cancerului pulmonar.

Diagnostic si Tratament

Un tratament plan de cancer se bazeaza pe o serie de factori, cum ar fi starea generala de sanatate, tipul si stadiul de cancer, precum si preferintele pacientului. Optiunile includ de obicei unul sau mai multe tratamente, inclusiv chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau terapie de droguri vizate.

...