Boala Lyme


Piele | Patologie | Boala Lyme (Disease)


Boala Lyme este o boala bacteriana cauzata de o bacterie numita un spirochete. Borrelia burgdorferi (in SUA) si o alta bacterie, Borrelia afzelii (in Europa), determina, de asemenea, boala Lyme.

Boala Lyme se dezvolta in trei faze:

(1) faza primara se manifesta printr-o leziune cronica numita eritem migrator, care apare intre trei zile si o luna dupa intepatura de capusa. Aceasta este o roseata a pielii si inflamatie papulara initiala, centrate pe intepatura, care se afla concentric, formand un inel. Eritemul este insotit de o febra de mica intensitate, dureri musculare si articulare. Leziunile cutanate sunt rezolvate in termen de trei saptamani.

(2) Faza secundara este exprimata prin atacuri de eritem, manifestarile neurologice, cardiace si manifestari de dureri articulare de origine inflamatorie. Aceasta dureaza cateva saptamani pana la cateva luni.

(3) Faza a treia apare la multi ani dupa muscatura, se asociaza o acrodermatita cronica atrofiata, un pseudolimfom, reumatism cronic la una sau mai multe articulatii si atacuri cerebrale.

Cauze si factori de risc

Anumite capuse gasite pe cerb poarta bacterie in stomacul lor. Boala Lyme este raspandit de muscatura acestor capuse atunci cand pielea, care permite bacteriei sa infecteze organismul. Boala Lyme nu este contagioasa de la o persoana afectata la altcineva. Boala Lyme poate provoca anomalii la nivelul pielii, articulatiilor, inimii, si sistemului nervos.

Diagnostic si Tratament

Un test de sange va fi efectuat pentru a detecta anticorpii la bacterii.

Tratamentul consta in antibiotice, care trateaza si impiedica manifestarile clinice de manifestarilor neurologice tardive. Prevenirea posibila a bolii consta in tratarea cu antibiotice dupa o intepatura de capusa daca regiunea este cunoscuta ca un loc de dezvoltare a bolii.

...