Degenerescenţă maculară


Ochi | Oftalmologie | Degenerescenţă maculară (Disease)


Degenerarea maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune care afecteaza, de obicei, adultii mai in varsta si rezulta intr-o pierdere a vederii la centrul campului vizual (macula), din cauza leziunii retinei. Ea apare in forme uscate si umede. Aceasta este o cauza majora de orbire si deficiente de vedere la adulti in varsta (> 50 ani). Degenerescenta maculara poate face dificil sau imposibil cititul sau recunoastrea fetelor, desi viziunea periferica ramane pentru a permite alte activitati ale vietii de zi cu zi.

Macula este zona centrala a retinei, care ofera viziunea centrala cea mai detaliata.

In forma uscata (nonexudative), resturile celulare numite drusen se acumuleaza intre retina si coroida, si retina se poate desprinde. In forma umeda (exudativa), care este mult mai severa, vasele de sange cresc din coroida in spatele retinei, si retina poate deveni, de asemenea detasata.

Cauze si factori de risc

Degenerarea maculara legata de varsta incepe cu depozite galben (drusen) in macula, intre epiteliul pigmentar retinian si coroida de baza. Cei mai multi oameni cu aceste schimbari anticipate au o vedere buna. Persoanele cu drusen pot dezvolta DMLV avansate. Riscul este mai mare atunci cand drusenele sunt mari si numeroase si asociate cu perturbari in stratul de celule pigmentate sub macula. Drusenele mari si moi sunt legate de depozitele de colesterol crescute si pot raspunde la reducerea nivelului de colesterol agenti.

Desi unele distrofii maculare care afecteaza persoanele mai tinere sunt denumite uneori degenerescenta maculara, termenul se refera in general la degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV).

Diagnostic si Tratament

Ea poate fi tratata cu coagulare cu laser, si cu medicamente care se opreste si reverseaza, uneori, cresterea vaselor de sange.

...