Sindrom de malabsorbţie


Abdomen | Gastroenterologie | Sindrom de malabsorbţie (Disease)


Descriere

Malabsorbtia este o stare care rezulta din anomalia in absorbtia nutrientilor alimentari peste gastro-intestinal (GI) ale tractului.

Deprecierea poate fi de nutrienti unici sau multipli, în functie de anomalie. Acest lucru poate duce la malnutritie si o varietate de tipuri de anemii.

Acesta absoarbe aproximativ 80% din cantitatea de lichid consumata zilnic. Dar, uneori, indiferent de motiv, intestinul nu este chiar capabil de a absorbi substantele nutritive, care sunt atât de necesare pentru buna functionare a organismului nostru.

Cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze care pot duce la sindrom de malabsorbtie. O mica greseala in procesul de digestie face ca organismul sa opreasca producerea de enzime necesare pentru digestia alimentelor. Defecte congenitale sau bolile structurale ale pancreasului, vezicii biliare sau ficat pot modifica procesul digestive.

Inflamatii, infectii, prejudiciul, indepartarea chirurgicala a intestinului subtire sau o parte a acestuia pot duce la probleme de absorbtie. Radioterapia poate deteriora mucoasa intestinala, care provoaca diaree. Utilizarea prelungita a antibioticelor poate dauna bacterii care traiesc in mod normal in intestin si au un rol în digestie.

Exista multe boli care pot duce la sindromul de malabsorbtie. Aceasta este fibroza chistica, pancreatita cronica, intoleranta la lactoza si boala celiaca. 24 din 100. 000 de copii se nasc cu sindromul de intestin scurt, o boala congenitala care determina intestinul mic pentru a fi mai scurt decât în mod normal, si, prin urmare, poate absorbi nutrienti intr-o cantitate mai mica, ceea ce înseamna ca va absorbi mai putine alimente consumate. Sindromul de intestin scurt are o rata mare de mortalitate.

Diagnostic si Tratament

Mai multe teste pentru a determina cauza malabsorbtie pot fi efectuate, inclusiv studii de imagistica ale intestinelor. Tratamentul si inversarea cauzei initiale se vor face. Fluide intravenoase, vitamine, nutrienti si înlocuirea sunt adesea necesare.

...