Anxietate


Cap | Psihiatrie | Anxietate (Disease)


Anxietatea este o conditie psihologica cu comportamente cognitive, somatice, emotionale, si comportamentale.

Simptomele fizice care sunt asociate cu anxietatea sunt: palpitatii, dureri în piept, o senzatie de apasare în piept, si o tendinta de respiratie prea profunda. Tensiunea musculara duce la dureri de cap si dureri de spate. Gura uscata, balonare, diaree, greata, si dificultate la înghitire sunt simptomele gastro-intestinale. Alte simptome includ transpiratii, rosire, paloare, ameteli, si o nevoie frecventa de a urina sau defeca.

Cauze si factori de risc

Efectele emotionale de anxietate includ sentimente de retinere sau de teama, probleme de concentrare, iritabilitate, neliniste, senzatie tensionata, anticipare a ce este mai rau, vizionarea si asteptare semnelor de pericol, si, gandire blocata, precum si cosmaruri, obsesii despre senzatii, deja-vu si sentimentul ca totul este înfricosator.

Efectele cognitive ale anxietatii se pot referi la gânduri despre pericole, cum ar fi frica de moarte. Alte temeri pot fi ca durerile în piept ca sunt un atac de cord mortal sau ca durerile de cap sunt cauzate de o tumoare sau anevrism. Frica de moarte este foarte intensa si este adesea prezenta.

Efectele comportamentale ale anxietatii includ retragerea de la situatii care au provocat anxietate în trecut. Anxietatea este considerata a fi o reactie normala la un factor de stres.

Anxietatea are mai multe forme: fobie, anxietate sociala, obsesiv-compulsiv, si stres post-traumatic. Atunci când anxietatea devine excesiva, acesta poate cadea sub clasificarea de tulburare de anxietate sau de o alta tulburare psihologica, cum ar fi depresia.

Diagnostic si Tratament

Tulburarile de anxietate raspund foarte bine la tratament, si, adesea, într-o durata relativ scurta de timp. Abordarea tratamentului specific depinde de tipul de tulburare de anxietate si de gravitatea acesteia. Dar, în general, cele mai multe tulburari de anxietate sunt tratate cu terapie comportamentala, medicatie, sau o combinatie a celor doua. Uneori, tratamente complementare sau alternative pot fi, de asemenea, de ajutor.

...