Subnutriţie


Abdomen | Endocrinologie şi Metabolism | Subnutriţie (Disease)


Descriere

Malnutritia este o conditie care rezulta de la un regim alimentar dezechilibrat, în care anumite elemente nutritive lipsesc, în exces (prea mare un aport), sau în proportii gresite. Un numar de tulburari de nutritie pot aparea diferite, în functie de care nutrientii sunt sub sau supraabundenti în dieta.

Cauze si factori de risc

În cele mai multe din lume, malnutritia este prezenta sub forma de subnutritie, care este cauzata de o dieta lipsita de calorii si proteine adecvate. În timp ce malnutritia este mai frecventa în tarile în curs de dezvoltare, este de asemenea prezent în tarile industrializate. În natiunile bogate, este mult mai probabil sa fi cauzata de alimentatia nesanatoasa cu un exces de energie, grasimi si glucide rafinate. O tendinta de crestere a obezitatii este acum o preocupare majora de sanatate publica in socio-economice inferioare nivelurile, precum si în tarile în curs de dezvoltare. Deoarece aceasta contribuie atât supraalimentatia si subnutritie, malnutritia este declarat a fi o povara dubla.

Diagnostic si Tratament

Malnutritia sa dovedit a fi o preocupare importanta la femei, copii si vârstnici. Din cauza de sarcini si a alaptarii, femeile au cerinte suplimentare de nutrienti. Copiii pot fi la risc pentru malnutritie, chiar inainte de nastere, deoarece nivelurile lor de nutritie sunt direct legate de nutritia mamelor lor. Alaptarea poate reduce ratele de malnutritie si mortalitate la copii, precum si programe educationale pentru mame ar putea avea un impact mare asupra acestor rate.

Persoanele vârstnice au un risc mare de malnutritie din cauza complicatiilor unice, cum ar fi modificari ale poftei de mancare si nivelul de energie, precum si probleme de masticatie si înghitire. O îngrijire adecvata a persoanelor în vârsta este esentiala pentru prevenirea malnutritiei, în special atunci când persoanele în vârsta nu pot avea grija de ei însisi.

...