Boala Menieres


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Boala Menieres (Disease)


Descriere

Boala Menieres este o tulburare a urechii interne, care pot afecta auzul si echilibrul într-o masura variabila. Acesta este caracterizat prin episoade de vertij, tinitus scazut strident, si pierderea auzului. Pierderea auzului are un caracter fluctuant, apoi permanenta, ceea ce înseamna ca acesta vine si pleaca, alternând între urechi pentru ceva timp, apoi devine permanent cu nici o revenire la functionarea normala.

Boala Menieres este un sindrom în care o persoana prezinta episoade de vertij filare (sentiment de camera filare), pierderea auzului, si acufene (zgomote în urechi). Între atacuri imprevizibile, o persoana, de obicei, nu are probleme sau simptome ale bolii. Simptomele comune sunt acestea: pierderea auzului fluctuanta, cu distorsiuni de sunete si dificultati cu discriminarea vorbire, tiuit în urechi afectate (tinitus), un sentiment de camera de învârtire (vertij), o sudoare rece, greata, varsaturi si, sau slabiciune generalizata în timpul atacul. Episoade sunt imprevizibile si, de obicei, ultimul de la 1 ora pâna la câteva ore, în functie de severitatea bolii.

Conditie afecteaza oamenii în mod diferit, aceasta poate varia în intensitate de la a fi o iritare usoara la o invaliditate cronica, pe tot parcursul vietii. Boala Meniere poate provoca ameteli severe, un sunet racneste în urechi numit tinitus, pierderea auzului, care vine si se duce si senzatia de presiune sau durere ureche. Ea afecteaza de obicei doar o ureche. Aceasta este o cauza comuna de pierdere a auzului.

Cauze si factori de risc

Oamenii de stiinta nu stiu inca cauza. Ei cred ca aceasta are de a face cu nivelurile de lichid sau amestec de lichide în canalele din urechea interna. Simptomele apar brusc si se poate întâmpla ca de multe ori ca in fiecare zi sau la fel de rar ca o data pe an. Un atac poate fi o combinatie de ameteli severe sau vertij, tinitus si pierderea auzului durata de mai multe ore.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul bolii se bazeaza de obicei pe o istorie atenta si examinarea fizica de catre un medic, dar alte teste pot fi necesare pentru un diagnostic definitiv si pentru a planifica optiuni de tratament.

Nu exista nici un leac. Cu toate acestea, o persoana poate fi capabil de a controla simptomele prin schimbarea dietei sau de a lua medicamente, astfel încât organismul retine mai putin lichid ythe. Cazurile severe pot necesita interventie chirurgicala.

...