Stenoză mitrală


Piept | Cardiologie | Stenoză mitrală (Disease)


Descriere

Stenoza mitrala (SM) se caracterizeaza prin obstructia la fluxul ventricular stâng la nivelul de valva mitrala, datorita anomaliei structurale a aparatului de valva mitrala.

Stenoza de valva mitrala apare de obicei dupa decenii dupa episodele de cardita reumatica acuta. Insulta acuta duce la formarea de multiple focare inflamatorii (organisme Aschoff, mononucleare perivasculare infiltrate) în endocard si miocard.

Este neclar daca progresia daunelor supapei este din cauza unei accidentari hemodinamica a aparatului valvular deja afectate sau de natura inflamatorie cronica a procesului reumatice.

Cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza a stenozei mitrale este febra reumatica. Alte etiologii mai putin frecvente includ stenoza mitrala congenitala, boli maligne carcinoid, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, mucopolisaccharidoses de fenotip Hunter-Hurler, boala Fabry, boala Whipple, si terapie metisergida. Asocierea defectului septal atrial cu stenoza mitrala reumatica se numeste sindromul Lutembacher.

Diagnostic si Tratament

Cu stenoza mitrala (SM), valva mitrala (valva care se afla între doua camere inimii stanga) devine ingrosata si imobila, în caz contrar pentru a deschide complet si impiedicand fluxul de sange. Deoarece SM este în mod fundamental o problema mecanica, solutia finala trebuie sa fie una chirurgicala - care este, de unele interventii pentru ameliorarea obstructiei.

...