Mononucleoză

Piept | Alergie şi Imunologie | Mononucleoză (Disease)


Descriere

Mononucleoza infectioasa (adesea numit mono) este o infectie comuna virala care provoaca febra, durere în gât, si extinsa la ganglionii limfatici. Mononucleoza este cel mai frecvent cauzata de virusul Epstein-Barr (EBV), si este cel mai frecvent diagnosticata la adolescenti si adulti tineri. Simptomele includ mononucleoza: somnolenta, febra, disconfort general, neliniste, senzatie de rau sau, pierderea poftei de mâncare, dureri musculare sau rigiditate, eruptii cutanate, dureri în gât, umflarea ganglionilor limfatici, mai ales în gât si axila, splina umflate, mai putin frecvente care apar simptome includ: dureri în piept, tuse, oboseala, dureri de cap, urticarie, icter (culoarea galbena a pielii), rigiditate gât, sângerari nazale, rata de rapide ale inimii, sensibilitate la lumina, dificultati de respiratie.

Cauze si factori de risc

Virusul Epstein-Barr cauzeaza mononucleoza, în mai mult de 90% din cazuri. Acest organism omniprezent, extrem de contagioasa este un membru al familiei Herpesviridae de virusuri (alte virusuri, in aceasta familie se numara herpes simplex, virusul varicelo-zosterian, citomegalovirus, herpes virusul uman si 6 & 7). Citomegalovirus (CMV) poate provoca, de asemenea, uneori, o boala cu simptome de mononucleoza. Mononucleoza, sau alb-negru, este de multe ori transmite prin saliva si contactul apropiat. Acesta este cunoscut sub numele de boala saruta, si apare cel mai frecvent la cei varsta de 15 ani la 17. Cu toate acestea, infectia se poate dezvolta la orice varsta.

Mono este, de obicei legat de virusul Epstein-Barr (VEB), dar poate fi, de asemenea, cauzate de alte organisme, cum ar fi citomegalovirus (CMV). Mono pot începe lent, cu oboseala, un sentiment general de bolnav, dureri de cap, si dureri in gat. Durere în gât încet se înrautateste. Amigdalele umflate voastre sa devina si de a dezvolta un învelis alb-galben. Ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului sunt frecvent umflate si dureroase.

Diagnostic si Tratament

Mononucleoza, în general, dispare fara ajutor medical, desi poate dura de la cateva saptamani sau luni. Tratamentul are ca scop atenuarea simptomelor de boala, si se poate face de obicei la domiciliu, cu o multime de odihna, fluide, precum si over-the-counter medicamente. Complicatii grave numai rareori apar.

În timpul unui examen fizic, medicul poate gasi umflarea ganglionilor limfatici din fata si din spate a gatului, precum si amigdalele umflate, cu o acoperire alb-galben. Medicul s-ar putea simti, de asemenea, o splina umflata de ficat sau umflate la apasarea pe burta. Nu poate fi o eruptie pe piele. Un test Monospot va fi pozitiv pentru mononucleoza infectioasa. Un test special numit un titru de anticorpi poate ajuta medicul dumneavoastra distinge un curent (acuta), infectie EBV de la unul care a avut loc în trecut.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».