Stomatită aftoasă (ulceraţii bucale)


Gura | - Altele | Stomatită aftoasă (ulceraţii bucale) (Disease)


Descriere

Un ulcer aftos este un tip de ulcer al gurii, care apare ca o rana deschisa dureroasa în interiorul gurii sau gâtului identificate de catre o pauza în mucoasa. Conditia este, de asemenea, cunoscuta ca o stomatita aftoasa în gât sau ulceratii. Termenul “aphtha” înseamna ulcer.

Ulcerul aftos afecteaza urmatoarele suprafete nekeratinizate sau slab keratinizate ale mucoasei bucale: mucoasa bucala si labiala, maxilarul si mandibula, palatul gingivale, beregata moale, amigdalele, suprafata ventrala a limbii etc. Ulcerele mici începe cu umflaturi ovale sau rotunde, care, de obicei, devin rosii. Ranile rupte sunt acoperite de o membrana subtire de culoare alba sau galbena si tivita de un halou rosu.

Cauze si factori de risc

Cauza este necunoscuta si nu sunt contagioase. Totusi, fructele citrice (de exemplu, portocale si lamâi), traumatisme fizice, stresul, lipsa de somn, pierderea brusca în greutate, alergii alimentare, reactii ale sistemului imunitar si deficiente în vitamina B12, fier, acid folic si ar putea contribui la dezvoltarea lor. Traumele emotionale, stres si locale raniri ale gurii, pensulare cu periute de dinti dure si alimentele calde, poate duce la afte. Fumatul si proteza poate contribui, de asemenea, la problema. Alte cauze posibile ale aftelor sunt bolilr autoimune.

Diagnostic si Tratament

În general, ranile se vindeca în termen de doua saptamâni, fara cicatrici. Febra este rara, iar ranile sunt rareori asociate cu alte boli

Aftele se rezolva de obicei, fara nici un tratament specific. Dar masuri pot fi luate pentru a atenua durerea si disconfortul si pentru a grabi cursul. Terapii includ medicamente topice aplicate direct, apa de gura, medicamente etc.

...