Mielom multiplu


Piele | Oncologie | Mielom multiplu (Disease)


descriere

Mielomul multiplu este un cancer al celulelor plasmatice , un tip de globule albe prezente în maduva osoasa. În mod normal, celulele plasmatice produc proteine numite anticorpi pentru a va ajuta sa luptati împotriva infectiilor.

În mielomul multiplu, un grup de celule plasmatice (celule de mielom) devin canceroase si se multiplica, cresterea numarului de celule plasmatice într-un nivel mai mare decât nivelul normal. Deoarece aceste celule fac în mod normal, proteine (anticorpi), nivelul de proteine anormale din sânge, de asemenea, poate merge în sus. Problemele de sanatate cauzate de mielomul multiplu poate afecta oasele, sistemul imunitar, rinichii si celule rosii din sânge.

Cauze si factori de risc

Nimeni nu stie cu exactitate cauzele mielomului multiplu. Uneori, medicii identifica de ce o persoana dezvolta aceasta boala si alte ori nu. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca mielomul multiplu nu este contagios.

Unii factori care pot creste riscul de mielom multiplu includ: varsta (majoritatea persoanelor care dezvolta mielom multiplu sunt mai în vârsta decât 50), sexul (barbatii sunt mult mai susceptibile de a dezvolta boala decat sunt femei), rasa (negrii sunt de doua ori mai susceptibili de a dezvolta mielom multiplu ca si albi), istoria unui gamapatie monoclonala de semnificatie nedeterminata), obezitatea.

Diagnostic si Tratament

Testele de laborator si imagistica sunt efectuate pentru a determina gradul de cancer. O biopsie de maduva osoasa vor fi efectuate pentru a confirma diagnosticul. Un test de sange special numit electroforeza proteinelor serice se poate face pentru a detecta nivelurile ridicate de anticorpi în sânge.

Tratamentul poate consta de transfuzii de sange, chimioterapie, radioterapie, corticosteroizi si un transplant de celule stem. ...