Oreion


Piept | Alergie şi Imunologie | Oreion (Disease)


descriere

Oreionul este o infectie virala foarte contagioasa, cu o perioada de incubatie de 14-18 de zile de la expunerea la debutul simptomelor. Durata bolii este de aproximativ 10 de zile.

Simptomele initiale ale infectiei oreion sunt nespecifice (febra, stare de rau, dureri de cap, dureri musculare, precum si pierderea poftei de mâncare). Constatarea clasica este sensibilitate si umflarea glandei parotide, în general, ce se dezvolta in a treia zi de boala.

Cauze si factori de risc

Oreionul este un singur fir de ARN adapostit într-un plic cu doua straturi, care ofera o semnatura caracteristic imunitara. Doar un singur tip de virus urlian a fost demonstrat sa existe (în contrast cu multe tipuri de virus care pot provoca raceala).

Oreionul este foarte contagioas si are o raspândire rapida în rândul membrilor care traiesc în sferturi apropiate. Virusul se raspandeste cel mai frecvent direct de la o persoana la alta prin intermediul picaturilor respiratorii. Mai putin frecvent, picaturile respiratorii pot ateriza pe fomites (foi, perne, îmbracaminte) si apoi se transmit prin contactul mâna-la-gura, dupa atingerea unor astfel de elemente. Perioada de incubatie de la expunerea virusului si debutul simptomelor este de aproximativ 14-18 de zile. Difuziunea virala este de scurta durata si un pacient ar trebui sa fie izolat de alte persoane sensibile pentru primele cinci zile de la debutul umflarii glandei salivare parotide.

Complicatii grave ale oreionului includ meningita, encefalita, surditate si orhita.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se face în general fara a fi nevoie de teste de laborator.

Nu exista tratament specific pentru oreion. Pachete calde sau reci pentru sensibilitate si umflarea glandei parotide sunt de ajutor. Antialgicele (acetaminofen, ibuprofen), sunt, de asemenea, de ajutor.

Vaccinul MMR prevede imunitatea de 80% eficace împotriva oreionului în urma unui program dozare (12-15 luni, cu rapel la 4-6 ani).

...