Sindromul Munchausen (boală închipuită)


Cap | Psihiatrie | Sindromul Munchausen (boală închipuită) (Disease)


Descriere

Sindromul Munchausen, o forma severa si cronica de tulburare nefirescz, este formatz din productia intentionata sau simularea de simptome fizice sau semne fara un stimulent extern; motivatiz pentru acest comportament este sa-si asume rolul de bolnav. Simptomele sunt, de obicei acute, dramatice, si convingatoare si sunt însotite de o tendinta de a umbla de la un medic sau de la un spital la altul pentru tratament. Cauza exacta este necunoscuta, desi stresul si o tulburarea de personalitate severa sunt adesea implicate.

Cauze si factori de risc

Sindromul Munchausen este o afectiune în care o persoana în mod intentionat, simuleaza, se agraveaza, sau auto-induce un traumatism sau a unei boli cu scopul principal de a fi tratat ca un pacient medical. Sindromul Munchausen este numit dupa un militar german, baronul von Munchausen, care a calatorit în jurul valorii de spus povesti fantastice despre faptele sale imaginare. În 1951, Richard Aser a aplicat termenul pentru persoanele care calatoresc de la spital la spital, fabricand diferite boli.

Termenul de sindromul Munchausen este adesea folosit alternativ cu tulburarea nefiresca. Tulburarea nefiresca se refera la orice boala care este în mod intentionat produsa pentru scopul principal al asumarii rolului de bolnav, desi acest scop este necunoscut persoanei bolnave. Sindromul Munchausen cel mai adecvat descrie persoanele care au o varianta cronica de tulburare nefiresca cu semne si simptome fizice in cea mai mare parte, desi exista rapoarte în literatura de specialitate cu privire la sindromul Munchausen psihologic, ceea ce înseamna ca simptomele sunt simulate psihiatric în natura.

Diagnostic si Tratament

Persoanele cu sindromul Munchausen provoca în mod intentionat semne si simptome ale unei boli sau vatamari de a face rau medical corpului lor, de multe ori, pâna la punctul de a avea sa fie internat in spital. Aceste persoane sunt uneori dornice sa se supuna interventiilor medicale invazive. Ei sunt, de asemenea, cunoscuti pentru a trece de la medic la medic, la spital la spital, sau oras în oras pentru a gasi un public nou dupa ce au epuizat work-up-ul si optiunile de tratament disponibile într-un cadru medical dat. Persoanele cu sindromul Munchausen pot face, de asemenea, afirmatii false cu privire la realizarile lor, acreditarile, relatii cu persoane celebre, etc.

Tratamentul sindromului Munchausen este adesea dificil, si nu exista terapii standard pentru starea sa. Deoarece persoanele cu Munchausen doresc sa fie în rolul de bolnavi, ei de multe ori nu doresc sa caute un tratament. Cu toate acestea, în cazul în care a ales un tratament, o persoana cu sindromul Munchausen poate fi de acord sa fie tratate de catre un furnizor de sanatate mintala.

Desi nu exista tratamente standard pentru sindromul Munchausen, tratamentul de multe ori se concentreaza pe gestionarea conditiei, mai degraba decât a încerca...