Anemie aplastică


General sau altele | Hematologie | Anemie aplastică (Disease)


Anemia aplastica este un tip de anemie cauzata de lipsa de maduva osoasa pentru a genera noi celule sanguine de toate tipurile. Conditia, asa cum indica si numele, implica atât aplazie si anemie.

Semnele si simptomele pot include: oboseala, lipsa de respiratie cu efort, ritm cardiac rapid sau neregulat, paloare a pielii, infectii frecvente sau prelungite, inexplicabile sau sângerari nazale, invinetire usoara, sângerarea gingiilor, sângerare prelungita la taieturi, eruptie cutanata, ameteli si dureri de cap.

Cauze si factori de risc

Anemie aplastica poate sa apara brusc, sau poate sa apara încet si sa se inrautateasca pe o perioada lunga de timp. Anemie aplastica se dezvolta atunci cand se produc daune la maduva osoasa, încetinirea sau oprirea productiei de celule sanguine noi. Factorii care pot rani temporar sau permanent maduva osoasa si afecteaza productia de celule din sânge includ: tratamente de radiatii si chimioterapie, expunerea la substante chimice toxice, cum ar fi benzenul, utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratamentul poliartritei reumatoide si unele antibiotice, boli autoimune, infectie viralacum ar fi hepatita, Epstein-Barr, citomegalovirus, parvovirusul B19 ?i HIV, ?i sarcina.

Diagnostic si Tratament

În multe cazuri, medicii nu sunt în masura sa identifice cauza anemiei aplastice. Aceasta se numeste anemie aplastica idiopatica. Pentru a diagnostica anemie aplastica, recomandate sunt: testele de sange si biopsia maduvei osoasa.

Tratamentul cauzei principale poate permite maduvei osoasa sa se recupereze. Medicamente precum imunosupresoare sau corticosteroizi pot fi utilizate pentru a trata bolile autoimune. În timpul de recuperare, transfuzii de sange si antibioticele, pot fi necesare pentru a preveni sau trata infectia. În cazul în care aceste tratamente sunt ineficiente, ar putea fi necesar un transplant de celule stem.

...