Cancer nazal (tumoră)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Cancer nazal (tumoră) (Disease)


Tumorile nazale si a sinusurilor sunt tumori benigne sau canceroase care apar in nas sau sinusuri. Cele mai multe dintre aceste tipuri de tumori (60 - 70 %), apar in sinusul maxilar, in timp ce 20 - 30 % sunt in cavitatea nazala si 10 - 15 % sunt in sinusurile etmoidale.

Cauze si factori de risc

Desi cauza cavitatilor sinusale si nazale este necunoscuta, acestea apar atunci cand genele care controleaza cresterea celulelor devin defecte.

Cancerul in sinusurile sfenoidale sau frontale este extrem de rar, reprezentand doar 5 % din cazurile de asfel de cancer. Barbatii sunt mult mai susceptibili de a face acest cancer decat femeile. De varsta cea mai frecventa pentru diagnostic este 50 – 60 de ani.

Fumatul si fumul de tutun este un factor de risc major pentru cancerul de nas si al sinusurilor, precum si alte tipuri de cancer ale pistei respiratorii. Expunerea la pulberi de lemn, piele sau materiale textile, precum si vapori inhalati din adeziv, formaldehida, solventi, nichel, crom, alcool si radiu par sa creasca riscul. Evitarea expunerii la acesti factori de risc poate reduce riscul de cancer nazal sau sinusal, evitand in special fumul de tutun.

Diagnostic si Tratament

O biopsie va determina tipul de celula. O scanare CT si RMN sunt de facute pentru a defini extinderea bolii.

Tratamentul poate fi foarte dificil, dar include: chimioterapie, radioterapie si / sau interventie chirurgicala

...