Corp străin în nas


Ureche, Nas | Medicină de urgență | Corp străin în nas (Disease)


Descriere

Organismele nazale straine sunt frecvent întâlnite în departamentele de urgenta. Desi mai frecvent observate în stabilirea pediatrica, ele pot afecta, de asemenea, adulti, în special cei cu retard mental sau boli psihice. Interesele copiilor în explorarea trupurile lor ii face mai predispusi la depunerea de corpuri straine în cavitatile lor nazale. În plus, ei pot, de asemenea, introduce corpuri straine pentru a calma iritarea mucoasei nazale sau epistaxis

Corpurile straine pot fi clasificate fie ca organice sau anorganice. Materialele anorganice sunt de obicei din plastic sau metal. Exemplele comune includ margele si piese mici din jucarii. Aceste materiale sunt adesea asimptomatice si pot fi descoperite accidental. Organismele organice straine, inclusiv alimentele, cauciuc, lemn, burete tind sa fie mult mai iritante pentru mucoasa nazala si, astfel, poate produce simptome anterioare.

Locatiile cele mai comune pentru a depune organisme nazale sunt turbinate mijloc sau mai jos inferior. Organismele unilaterale straine afecteaza partea dreapta aproximativ de doua ori la fel de des ca si stânga.

Cauze si factori de risc

Marea majoritate a corpurilor straine sunt plasate în nas voluntar pentru o nesfârsita varietate de motive. Când chestionarea copiilor despre aceasta posibilitate, este important sa le abordeze într-o maniera lipsa de prejudecati. În caz contrar, adultul ruleaza un risc crescut ca copilul sa nege ca a pus ceva in nas, pentru a evita pedeapsa. Acest lucru ar putea duce cu usurinta într-o întârziere a descoperirii sale si creste riscul de complicatii.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul va depinde în mare masura de locatia si identitatea obiectului sau obiectelor implicate. Exista o varietate de optiuni de tratament disponibile.

Tehnicile utilizate în mod obisnuit includ aplicarea de aspiratie blânda la obiect, pensete lungi, sau instrumente care au o bucla sau cârlig in varf.

...