Fractură nazală (nas rupt)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Fractură nazală (nas rupt) (Disease)


Descriere

Desi fracturile nazale sunt cele mai frecvente fracturi faciale, ele trec de multe ori neobservate de catre medici si pacienti. Pacientii cu fracturi nazale, de obicei, se vor prezenta cu o combinatie de deformare, sensibilitate, hemoragie, edem, echimoze, instabilitate, si crepitatii, cu toate acestea, aceste caracteristici nu pot fi prezente sau nu pot fi tranzitorii.

Simptomele unui nas spart include: durere la nivelul nasului, umflarea nasului, un aspect strâmba sau îndoit, vânatai în jurul valorii de nas sau ochi, un nas care curge sau o sângerari nazale, un sunet de grilaj sau sentiment atunci când nasul este atins sau frecat, blocaj de pasaje nazale.

Cauze si factori de risc

Complicatii posibile ale unui nas spart includ: schimbarea în aspectul nasului sau vârful nasului, o cantitate mare de sange in septul nazal (hematom septului nazal), o gaura în septul nazal (perforatie sept) sau cauzeaza podul de nas sa se prabuseasca (nas deformare sa), strâmba (deviat) sept nazal. Septul nazal este structura care imparte nasul în doua parti, de drenaj persistent de una sau ambele nari. Acest lucru poate fi cauzat de lichidul spinal cerebral (CSC rinoree) si pot aparea dupa un traumatism cranian sau dupa o interventie chirurgicala pe nas sau urechi, infectii ale nasului, sinusurilor, sau oasele faciale, o schimbare sau pierderea simtului mirosului.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru un nas spart poate sa includa proceduri pentru a realinia nasul. Chirurgia, de obicei, nu este necesara pentru un nas spart.

...