Apendicită


Abdomen | Medicină de urgență | Apendicită (Disease)


Apendicita este inflamatia apendicelui, tubul mic, inchis la un capat si atasat la prima sectiune a intestinului gros. Este clasificatz ca o urgenta medicala si multe cazuri necesita indepartarea apendicelui inflamat, fie prin laparotomie sau laparoscopie.

Simptome de apendicita pot varia. Primul simptom este de multe ori durere în jurul buricului. Durerea poate fi minors la început, dar devine mult mai ascutits si mai gravs. Apetitul va fi redus, si este posibil sa aveti greata, varsaturi, si o febra scazuta. Mai târziu, simptomele includ: frisoane, constipatie, diaree, febra, greata si varsaturi, tremur.

Cauze si factori de risc

Cele mai frecvente complicatii ale apendicita sunt abcesul si peritonita. Apendicita apare de obicei atunci cand apendicele devine blocat de fecale, un obiect strain, sau rareori, o tumora. Capatul inchis al anexei dincolo de obstructie, devine apoi infectat cu bacterii si inflamate.

Diagnostic si Tratament

Medicii pot diagnostica, de obicei, apendicita prin: descrierea simptomelor, examen fizic si teste de laborator. În unele cazuri, alte teste pot fi necesare, inclusiv: CT abdominal sau ecografie adominala.

Tratamentul de obicei este îndepartarea apendicelui prin interventie chirurgicala minim invaziva sau prin interventie chirurgicala deschisa conventionala. Daca tratamentul este întârziat, apendice se poate rupt, si materia intestinale care contine o concentratie mare de bacterii se poate scurge in abdomen. Rezultatul poate fi peritonita. Alte complicatii includ: conexiuni anormale intre organele abdominale sau între aceste organe si suprafata pielii (fistula), abces, blocarea intestinului, infectarea plagii chirurgicale.

...