Fasceită necrozantă (infecţia ţesuturilor moi)


Piele | Dermatologie | Fasceită necrozantă (infecţia ţesuturilor moi) (Disease)


Fasceita necrozanta este un tip rar, dar foarte sever de infectie bacteriana. care poate distruge pielea si tesuturile moi de sub ea, incluzand grasimea si tesutul care acopera muschii (fascia). Ea poate distruge muschii, pielea, si tesuturile subiacente. Necrotic se refera la ceva care cauzeaza tesutul organismul sa moara.

Cauze si factori de risc

Multe tipuri diferite de bacterii pot cauza aceasta infectie. O forma foarte severa si, de obicei, mortal al infectiei tesuturilor moi se datoreaza Streptococcusului pyogenes, care este uneori numit bacteria mancatoare de carne. Fasceita necrozanta se dezvolta atunci cand bacteriile intra in organism, de obicei, printr-o reducere minora sau racla. Bacteriile incepe sa creasca si sa elibereze substante nocive (toxine) care ucid tesutul, si sa afecteze fluxul de sange in zona. Pe masura ce tesutul moare, bacteriile intra in sange si se raspandesc rapid in tot corpul.

Bacteriile provoca cele mai multe cazuri de fasceita necrozanta; numai foarte rar alte organisme, cum ar fi ciupercile provoca aceasta boala. Grupa A Streptococcus si Staphylococcus, fie singure sau cu alte bacterii, raspund de multe cazuri de fasceita necrozanta, desi bacteriile Clostridium ar trebui sa fie considerata ca o cauza mai ales daca gazul se gaseste in tesutul infectat. Cele mai frecvente bacterii implicat in fasceita necrozanta sunt de asemenea, un amestec de alte tipuri de bacterii nonanaerobice, cum ar fi E. coli, Klebsiella, Pseudomonas, si altele. Alte organisme pot provoca rareori fasceita necrozanta, dar atunci cand o fac, infectiile rezultate sunt adesea dificil de tratat cu succes.

Diagnostic si Tratament

Investigatiile care se fac intr-o suspiciune de fasceita necrozanta sunt: testele sangvine de rutina, cum ar fi tabloul sangvin, ionograma serica, creatinfosfokinaza (CPK) si proteina C reactiva; culturi din plaga si tegument, care se obtin in timpul tratamentului chirurgical pentru a se determina bacteria raspunzatoare de infectie; pentru identificarea bacteriei se folosesc substante chimice speciale si coloranti; radiografia toracica, pentru a cauta semne de afectare pulmonara; alte radiografii, pentru a cauta urme de gaz sau pungi cu fluid cauzate de infectie.

Persoana cu fasceita necrozanta necesita tratament medicamentos, in spital, imediat ce boala este suspectata. De obicei bolnavul este internat in sectia de terapie intensiva (ATI).

Tratamentul de urgenta al fasceitei necrozante este crucial. Cu cat se instituie mai repede tratamentul, cu atat este mai probabil ca persoana sa se refaca mai bine si sa se evite complicatiile, cum ar fi amputarea membrului afectat sau chiar moartea.

...