Infecţie Neisseria meningitidis (meningită)


Cap | Neurologie | Infecţie Neisseria meningitidis (meningită) (Disease)


Descriere

Meningita este o inflamatie a membranelor de protectie care acopera creierul si maduva spinarii, cunoscut colectiv ca meningele. Cele mai frecvente simptome ale meningitei sunt dureri de cap si de gât, rigiditatea asociata cu febra, confuzie, varsaturi, precum si incapacitatea de a tolera lumina (fotofobie) sau zgomote puternice (phonophobia). Uneori, mai ales la copii mici, doar simptome nespecifice pot fi prezente, cum ar fi iritabilitate si somnolenta. În cazul în care o eruptie cutanata este prezenta, aceasta poate indica o anumita cauza de meningita, de exemplu, meningita cauzata de bacterii meningococice ce poate fi însotita de o eruptie caracteristica.

Cauze si factori de risc

Inflamatia poate fi cauzata de infectia cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme, si, mai putin frecvent, de anumite medicamente. Meningita poate pune viata în pericol, din cauza proximitatii inflamatiei creierului si a maduvei spinarii, prin urmare, conditia este clasificata ca o urgenta medicala.

Diagnostic si Tratament

O punctie lombara poate fi utilizata pentru a diagnostica sau a exclude meningita. Aceasta presupune introducerea unui ac in canalul spinal pentru a extrage un esantion de lichid cefalorahidian (LCR), lichid care învaluie creierul si maduva spinarii. LCR este apoi examinata într-un laborator medical. Tratamentul de obicei pentru meningita este aplicarea prompta de antibiotice si medicamente antivirale. În unele situatii, medicamentele corticosteroide pot fi, de asemenea, utilizate pentru a preveni complicatiile de la inflamatia hiperactiva. Meningita poate duce la grave consecinte pe termen lung, cum ar fi surditate, epilepsie, hidrocefalie si deficite cognitive, mai ales daca nu sunt tratate rapid. Unele forme de meningita (cum ar fi cele asociate cu meningococi, Haemophilus influenzae tip B, pneumococ sau infectii oreion virus) poate fi prevenita prin imunizare.

...