Nefrolitiază (pietre la rinichi)


Spate | Nefrologie | Nefrolitiază (pietre la rinichi) (Disease)


Descriere

Nefrolitiaza, în mod specific, se refera la calculii la rinichi, dar acest articol discuta atât calculii renali cat si calculii ureterali (ureterolithiasis).

Boala de piatra a tractului urinar a fost o parte a conditiei umane de mii de ani, de fapt, vezici urinare si pietre la rinichi chiar au fost gasite în mumii egiptene. Unele dintre cele mai timpurii texte înregistrate medical si cifre descriu tratamentul bolii de piatra a tractului urinar.

Colica renala acuta este, probabil, cel mai important eveniment extraordinar de dureros ce o persoana poate îndura. Lovirea fara avertisment, durerea, este adesea descrisa ca fiind mai rau decat nasterea, oase rupte, rani provocate de gloante, arsuri, sau interventii chirurgicale. Colica renala afecteaza aproximativ 1. 2 milioane de oameni in fiecare an.

Cauze si factori de risc

Desi nefrolitiaza nu este o cauza comuna de insuficienta renala, anumite probleme, cum ar fi azotemie preexistenta si rinichii, prezinta în mod clar un risc mai mare de leziuni renale suplimentare. Alti factori cu grad ridicat de risc includ diabet zaharat, struvit si / sau Staghorn calculi, si a diferitelor boli ereditare, cum ar fi Hiperoxaluria primara, boala Dent, cistinurie, si boala de rinichi polichistic. Leziuni ale coloanei vertebrale si anomalii functionale similare sau anatomice urologice, de asemenea, predispun pacientii cu pietre la rinichi la un risc crescut de insuficienta renala.

Obstructie recurenta, mai ales atunci când sunt asociate cu infectia si deteriorarea tubulara renala epiteliale sau celule interstitiale din microcristale, pot activa cascada fibrogenica, care este în principal responsabila pentru pierderea reala de parenchimului renala functionabil.

Diagnostic si Tratament

Gestionarea initiala consta în diagnostic corect, tratament prompt initial, si consultari adecvate, dar eforturile concomitente ar trebui sa fie directionate spre educatia pacientului, inclusiv masurile initiale de terapie de prevenire.

...