Apnee obstructivă a somnului (apnee)


General sau altele | Medicină generală | Apnee obstructivă a somnului (apnee) (Disease)


Descriere

Apnee obstructiva de somn este o problema medicala semnificativa care afecteaza pâna la 4 la suta din adultii de vârsta mijlocie. Cele mai frecvente plangeri sunt sforaitul tare, somnul perturbat si somnolenta excesiva in timpul zilei.

Pacientii cu apnee sufera de somn fragmentat si se pot dezvolta anomalii cardiovasculare din cauza ciclurilor repetitive de sforait, colapsul cailor respiratorii, si de excitare.

Cauze si factori de risc

Aceasta este cauzata de obstructia cailor respiratorii superioare si caracterizata prin repetitive pauze în respiratie în timpul somnului, în ciuda efortului de a respira, si este de obicei asociat cu o reducere a saturatiei de oxigen din sânge.

Aceste pauze în respiratie, numite apneas (literal, fara respiratie) dureaza de obicei de la 20 la 40 de secunde. Initial, obstructia partiala poate sa apara si sa conduca la sforait. Cu cat tesuturile se restrâng în continuare sau pacientul se rostogoleste pe spate , caile aeriene pot deveni complet blocate. Daca obstructia este incompleta (hipopnee) sau totala (apnee), pacientul se lupta sa respire si este trezit din somn.

Multi pacienti cu apnee de somn obstructiva au mici anomalii, care pot include o barbie mica, maxilarului si mandibulei, precum si o limba mare. Ocazional, apneea obstructiva de somn poate fi cauzata de probleme comune mai putin medicale, inclusiv hipotiroidism, insuficienta renala si acromegalie.

Tulburarile neuromusculare, cum ar fi sindromul postpolio pot duce la un control neuromuscular inadecvat al cailor respiratorii superioare si conduce la apnee de somn obstructiva. Bolile pulmonare restrictive de scolioza au fost de asemenea asociate cu tulburare.

Diagnostic si Tratament

Un studiu de somn, de asemenea, numit un polisomnogram, se face de obicei. Testele suplimentare pot fi efectuate pentru a exclude alte cauze ale simptomelor.

Scopul terapiei este de a mentine caile respiratorii deschise în timpul noptii. Pierderea in greutate, si chirurgia pentru a elimina excesul de tesut de la partea din spate a gâtului poate fi recomandata. Presiunea pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP) implica folosirea unei masti special concepute purtata peste nas sau nas si gura pe timp de noapte.

...