Ruptură esofagiană (în esofag)


Piept | Gastroenterologie | Ruptură esofagiană (în esofag) (Disease)


Descriere

O ruptura esofagiana este o lacrima în esofag, pasaj de la gât pâna la stomac. Este o urgenta medicala, care necesita diagnostic prompt si tratament.

Cauze si factori de risc

Esofagul poate fi rupt prin varsaturi puternice, prejudicii chimice, traume sau alte tulburari ale esofagului, cum ar fi cancerul esofagian. Durerea toracica poate imita simptome ale unui atac de cord. Scurgerea continutului esofagian, cum ar fi saliva, alimente sau voma in cavitatea toracica vecina pot provoca accidente chimice sau o infectie bacteriana grava sau abces.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul implica de obicei interventie chirurgicala pentru a repara ruptura si scoaterea continutul esofagian din cavitatea toracica, combinat cu antibiotice pentru a preveni sau a trata o infectie bacteriana. În cazul în care esofagul a fost grav deteriorat, indepartarea chirurgicala a unei parti sau a întregului esofag poate fi necesara.

Astazi, cele mai multe cazuri de perforatie esofagiana sunt iatrogenice, dar aceasta ramâne o conditie potential devastatoare. Diagnosticul rapid si terapia pot oferi cea mai buna sansa de supravietuire, cu toate acestea, întârzierea diagnosticului poate provoca morbiditate si mortalitate semnificativa.

Repararea chirurgicala a rupturii este necesara. În cazurile de daune severe esofagiene, portiunea afectata a esofagului poate fi indepartata chirurgical. În astfel de cazuri, pacientul nu va fi permis sa manânce si aspiratia orala poate fi utilizata pentru a mentine esofag gol. Fluide intravenoase si nutrienti pot fi administrate pentru a mentine hidratarea si nutritia pâna când lacrima s-a vindecat. Antibioticele intravenoase poate fi administrate pentru a trata sau preveni o infectie bacteriana asociata. Daca lichidul a colectat în zona din spatele sternului si între plamâni (denumit mediastinul), o procedura numita o mediastinoscopie poate fi efectuata.

...