Nevrită optică (inflamaţie a nervului optic)


Ochi | Oftalmologie | Nevrită optică (inflamaţie a nervului optic) (Disease)


Descriere

Nevrita optica (inflamatia nervului optic) este o inflamatie a nervului optic (nervilor cranieni II) care serveste la nivelul retinei ochiului.

Aceasta este o conditie variabila si poate prezenta oricare dintre urmatoarele simptome: vedere încetosata, pierderea acuitatii vizuale, pierderea unora sau a tuturor viziune de culoare, orbire completa sau partiala si durere în spatele ochiului. E unul dintre simptomele cele mai frecvente care prezinta scleroza multipla, desi exista alte cauze.

Simptomele principale sunt pierderea brusca a vederii (partiala sau totala), sau de viziune brusca a vederii sau ceata, si durere la miscarea ochiului afectat. Viziunea ar putea arata, de asemenea, perturbata / înnegrita, mai degraba decât neclara, la fel ca la senzatia de ameteala. Multi pacienti cu nevrita optica pot pierde o parte din viziunea de culoare in ochiul afectat (in special cel rosu), cu culori care apar în mod subtil spalate, comparativ cu celalalt ochi. În cele mai multe cazuri, functiile vizuale revin la aproape normal în termen de opt pâna la zece saptamâni, dar ele pot, de asemenea, sa avanseze o stare completa si permanenta a pierderii vederii.

Cauze si factori de risc

Nevrita optica poate aparea la copii sau adulti si poate implica una sau ambii nervii optici. Nevrita optica afecteaza de obicei adultii tineri din categoria 18-45 ani de varsta, cu o varsta medie de 30-35 de ani. Exista o predominanta puternica la femei. Incidenta anuala este de aproximativ 5/100, 000, cu o prevalenta totala estimata la 115/100, 000.

Diagnostic si Tratament

De aceea, tratamentul sistemic intravenos cu corticosteroizi, care poate accelera vindecarea a nervului optic, este adesea recomandat, dar nu are un efect semnificativ asupra acuitatii vizuale la un an, in comparatie cu placebo.

...