Fractură orbitală


General sau altele | - Altele | Fractură orbitală (Disease)


Fractura orbitala inseamna o ruptura a unuia din oasele care alcatuiesc orbita. Deoarece orbita este sediul globului ocular (ochi), o fractura orbitala poate fi grava, care pune in pericol vederea. Orbita este complex constituit. Aceasta este alcatuita din sase oase: oasele frontale, etmoidale, lacrimale, precum si sfenoid, maxilare si zigoma.

Cauze si factori de risc

Aceste fracturi sunt cauzate de un impact direct la fata, cel mai frecvent datorita unui bord auto sau volan in timpul unui accident de masina. Deoarece este necesara o forta mare pentru a provoca aceste fracturi, ele apar adesea cu leziuni extinse la alte oase faciale, si, uneori, leziuni la creier. Chiar daca prejudiciul este limitat la zona ochilor, pot exista leziuni suplimentare la ochi in sine, cum ar fi nervul optic (responsabil pentru vederea), muschii oculari, nervii care ofera senzatie in frunte si pe obraz, in jurul sinusurilor ochilor si la canalul lacrimal.

Exista doua tipuri de fracturi orbitale. O fractura zigomatica implica marginea inferioara a arcadei, care face parte din pometi. O fractura a osului frontal sau fracturi ale sinusului frontal implica marginea superioara a arcadei ochiului, care face parte din osul frontal al fruntii.

Fractura orbitala indirecta se produce atunci partea osoasa a arcadei ramane intacta, dar invelisul orbitei se rupe sau se fisureaza. Acest lucru poate provoca o mica gaura in orbita, care poate capta parti ale muschilor oculari si a structurilor din jur. Ochiul ranit, nu se poate deplasa in mod normal in soclu, ceea ce poate provoca vedere dubla. Cele mai multe fracturi explozie sunt cauzate de un impact in partea din fata a ochiului, cum ar fi lovitura cu o minge de baseball, un pumn sau un tablou de bord auto.

Fractura orbitala directa se produce daca o fractura a arcadei orbitale se extinde in partile din apropiere de podea globi oculari, atat arcada cat si orbita fiind fracurate.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul depinde de severitatea si localizarea leziunii. Pentru o fractura mica, explozia necomplicata, care nu afecteaza miscarea ochiului, medicul dumneavoastra va poate prescrie comprese cu gheata, decongestionante si un antibiotic pentru a preveni infectia. Odihna pentru cateva zile si evitarea suflarii nasului in timp ce ochiul se vindeca sunt recomandate.

Daca fractura este mai severa, medicul dumneavoastra va va trimite la un chirurg plastic si reconstructiv, care este specializat in tratarea leziunilor oculare. Un oftalmolog poate fi chemat pentru a rezolva vedere dubla. Acest specialist va stabili daca aveti nevoie de interventie chirurgicala pentru a repara osul rupt.

...