Masă orbitală


General sau altele | - Altele | Masă orbitală (Disease)


Descriere

Orbita, în sensul cel mai larg, descrie cavitatea care contine structuri esentiale pentru functia oculara si arhitectura osoasa care o îmbraca. Deoarece orbita este o zona relativ mica anatomica, cu putin spatiu irosit, spatiul ocupat de leziuni creste volumul orbital si poate afecta negativ functia musculara vizual si extraoculara.

O masa orbitala poarta un diferential relativ larg: tumori (limfom, metastaze, tumorile glandei lacrimale sau conducta, rhabdomyosarcosma sau orbita, retinoblastom, meningiom nervoase orptic, gliom nervului optic, schwanom, neurofibroma, dermoid), pseudotumora orbitale, sarcoidoza orbitale, vasculare (leziuni capilara hemangiom-in copilarie, cavernosus hemangiom, varice venoase orbitale, lympangioma).

Simptomele unei tumori orbitale pot include protruzia globului ocular (ptoza), durere, pierderea vederii, vedere dubla, roseata, umflare a pleoapelor, sau o masa evidenta. Unele tumori sunt vizibile si, prin urmare, usor de identificat, în timp ce altele nu pot prezenta simptome pâna când nu sunt suficient de mari pentru a se deplasa globul ocular.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe tumori orbitale la copii sunt benigne si sunt rezultatul unor anomalii de dezvoltare. Tumorile comune orbitale la copii sunt chisturi ale mucoasei osului si tumori ale vaselor de sange. Tumorile maligne sunt neobisnuite la copii, dar orice masa în crestere rapida ar trebui sa fie un motiv de îngrijorare. Rhabdomiosarcoma este mai frecventa tumora maligna care afecteaza copiii, si apare de obicei între vârstele de 7 si 8 ani. Aceasta tumora creste rapid si pune viata în pericol în cazul în care creste în creier sau se raspândeste în plamâni.

Cele mai comune tumori orbitale la adulti sunt, de asemenea, tumori ale vaselor sanguine, inclusiv hemangiom, lumphangioma, si malformatii arterio-venoase. Tumori ale nervilor, grasime, si a sinusurilor din jur apar mai putin frecvent. Limfoamele sunt tumori maligne care apar cel mai frecvent la adulti.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru masa orbitala depinde de dimensiunea si tipul de tumora, dar pot include: chimioterapie, radioterapie, si / sau interventii chirurgicale.

...