Malformaţie arterio-venoasă


Cap | Neurologie | Malformaţie arterio-venoasă (Disease)


Malformatii arterio-venoase sunt defecte ale sistemului circulator, care apar in timpul dezvoltarii embrionare sau fetale sau imediat dupa nastere.

Simptomele variaza în functie de locatia de malformatii. Aceste simptome posibile includ: dificultati de miscare, cu sau coordonarea, inclusiv slabiciune musculara si chiar paralizie; vertij (ameteala), dificultasi de vorbire cunoscute sub numele de dizartrie si de comunicare, cum ar fi afazia; dificultati cu activitatile de zi cu zi, cum ar fi apraxia; senzatii anormale, cum ar fi amorteala, probleme de memorie si gândire, cum ar fi confuzie, halucinatii, dementa sau, furnicaturi, durere sau o pierdere spontana de coordonare cunoscuta sub numele de ataxie, care pot duce la probleme cum ar fi tulburari de mers; tulburari vizuale; incapacitatea de a controla miscarea ochilor, edem papilar, umflarea unei parti a nervului optic cunoscut sub numele de disc optic.

Cauze si factori de risc

Tiparele genetice de transmisie ale AVM sunt necunoscute.

Pentru femei, sarcina poate începe sau agrava simptomele din cauza fluxului sanguin crescut si volumului de sange din timpul sarcinii. Oricine poate fi nascut cu un creier cu AVM, dar acesti factori pot fi un risc: sexul (AVM sunt mai frecvente la barbati) si istoria familiei.

Complicatii includ: sângerare la nivelul creierului (hemoragie); reducerea de oxigen a tesutului cerebral, vase subtiri sau slabe de sânge; leziuni ale creierului.

Diagnostic si Tratament

Trei teste principalele teste sunt folosite pentru a diagnostica AVM creierului: arteriografie cerebrala, tomografia computerizata si rezonanta magnetica.

Exista mai multe optiuni de tratament potential pentru AVM creierului, iar cel mai bun tratament depinde de marimea si amplasarea vaselor de sânge anormale: indepartarea chirurgicala (rezectie), embolizarea endovasculara si radiochirurgie stereotactica. Medicamentele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata simptomele asociate, cum ar fi durerile de cap sau convulsii.

...