Osteoporoză


General sau altele | - Altele | Osteoporoză (Disease)


Descriere

Osteoporoza, o boala cronica, progresiva de etiologie multifactoriala, este cea mai frecventa boala osoasa metabolica în Statele Unite ale Americii. Aceasta a fost cel mai frecvent recunoscute la femei în vârsta, desi aceasta nu apare la ambele sexe, toate rasele, precum si toate grupele de vârsta.

Osteoporoza este o boala sistemica scheletica caracterizata prin masa osoasa scazuta si deteriorarea tesutului osos microarchitectural, cu o crestere în consecinta, fragilitate osoasa. Boala de multe ori nu devine clinic evidenta pâna când se produce o fractura. Aceasta este adesea considerata a fi o conditie in care femeile în vârsta fragile se dezvolta. Cu toate acestea, prejudiciul de osteoporoza incepe mult mai devreme.

Deoarece densitatea osoasa maxima este atinsa la aproximativ 25 de ani, este important de a construi oase puternice, astfel încât oasele vor ramâne puternice mai tarziu in viata. Aportul adecvat de calciu este o parte esentiala in a construi oase puternice.

Cauze si factori de risc

Osteoporoza apare atunci când exista un dezechilibru între formarea de os nou si resorbtia osoasa veche. Organismul poate sa nu reuseasca sa formeze os suficient de nou, sau os mult prea vechi ce poate fi reabsorbit, sau ambele. De obicei, pierderea de masa osoasa are loc pe o perioada extinsa de ani. Adesea, o persoana va sustine o fractura înainte de a deveni constienta de faptul ca boala este prezenta. Pâna atunci, boala poate fi în stadii avansate si daunele pot fi grave.

Cauza principala a osteoporozei este o lipsa de hormoni, în special a anumitor estrogeni la femei si androgeni la barbati. Femeile, în special cele de peste 60 de ani, sunt frecvent diagnosticate cu aceasta boala. Menopauza este însotita de niveluri mai mici de estrogen si creste riscul unei femei pentru osteoporoza.

Alti factori care pot contribui la pierderea de masa osoasa in acest grup de vârsta includ aportul inadecvat de calciu si vitamina D, lipsa de greutate purtatoare de exercitiu, precum si altele legate de varsta, modificari ale functiilor endocrine (în plus fata de lipsa de estrogen).

Diagnostic si Tratament

Atât pentru barbati cât si pentru femei, cele mai frecvent prescrise medicamente pentru osteoporoza sunt bifosfonatii. Efectele secundare includ dureri, greata, dureri abdominale, dificultati la inghitire, iar riscul unei esofag inflamat sau ulcere esofagiene. Forme injectate de bifosfonati nu cauzeaza stomac deranjat. Si ar putea fi mai usor pentru a programa o injectie trimestriala sau anuala, decât sa va amintiti sa luati o pastila saptamânal sau lunar.

Tratamentului de lunga durata cu bifosfonati a fost legat de o problema rara, în care osul coapsei superioare are fisuri, dar nu se rupe de obicei complet. Bifosfonatii au, de asemenea, potentialul de a afecta osul maxilar. Osteonecroza de maxilar este o afectiune rara, care apare dupa o ext...