Artrită (inflamaţia articulaţiilor)


General sau altele | Reumatologie | Artrită (inflamaţia articulaţiilor) (Disease)


Artrita este o forma de tulburare care implica inflamatia uneia sau mai multor articulatii. Cea mai comuna forma, osteoartrita (boala degenerativa a articulatiilor), este un rezultatul traumei unei articulatii, infectiei unei articulatii, sau varsta. Alte forme de artrita sunt artrita reumatoida, artrita psoriazica, guta, artrita reumatoida juvenila (la copii), sclerodermia, lupus eritematos sistemic (LES) si a alte boli autoimune asociate.

Artrita cauzeaza dureri articulare, umflarea, rigiditate, si miscare limitata. Simptomele pot include: durere, umflarea, capacitatea redusa de a muta articulatia, roseata a pielii în jurul articulatiei, mai ales în dimineata, caldura în jur, precum si un sentiment de oboseala, febra, scadere în greutate, somn neodihnitor, dureri musculare, sensibilitate. Unele tipuri de artrita pot duce la deformari articulare. Acest lucru poate fi un semn de poliartrita reumatoida severa, netratata.

Cauze si factori de risc

Artrita septica este cauzata de o infectie comuna. Inflamarea articulatiilor poate rezulta din: -o boala autoimuna (sistemul imunitar al organismului ataca tesutul sanatos din greseala); os rupt, uzura generala si fisuri ale articulatiilor, infectie, de obicei, cauzata de bacterii sau virusi.

Durere de articulatii poate fi, de asemenea, un simptom al altor boli. În acest caz, artrita este considerat a fi secundare bolii de baza; acestea includ: sindromul Ehlers-Danlos; febra familiala Marea Mediterana; Hemocromatoza, Henoch-Schönlein, hepatita; boli inflamatorii intestinale (inclusiv boala Crohn si colita ulcerativa); boala Lyme; psoriazis (Artrita psoriazica); sarcoidoza sau granulomatoza Wegener (si alte sindroame vasculite).

Diagnostic si Tratament

Teste de sânge si razele X la articulatii sunt de multe ori realizate pentru a verifica prezenta infectiei si alte cauze de artrita.

Scopul tratamentului este de a reduce durerea, imbunatatirea functiei, si pentru a preveni deteriorarea în continuare a articulatiilor. Cauza principala nu poate fi vindecata, de obicei,. Optiunile de tratament variaza în functie de tipul de artrita si includ terapie fizica, schimbarea stilului de viata (inclusiv exercitii fizice si controlul greutatii), fese ortopedice, medicamente. Interventii chirurgicale de înlocuire a articulatiilor ar putea fi necesare în formele de artrita de eroziune.

...