Chist ovarian


General sau altele | - Altele | Chist ovarian (Disease)


Un chist este un sac inchis care nu este o parte normala a tesutului in care este gasit.

Chisturile sunt frecvente si pot aparea oriunde in organism, la persoanele de orice varsta. Chisturi contin, de obicei, o substanta gazoasa, lichida, sau semisolida. Chisturile variaza in dimensiune, acestea pot fi detectabile doar sub un microscop sau pot creste atat de mari incat sa inlocuiasca organe si tesuturi normale. Peretele exterior al unui chist se numeste capsula.

Cel mai comun tip de chist ovarian este un chist functional. Chisturi functionale de multe ori se formeaza in timpul ciclului menstrual. Cele doua tipuri sunt: (1). Chisturile foliculare (aceste chisturi se formeaza cand sacul nu se sparge pentru a elibera ovulul), (2)chistul corpus luteum (aceste chisturi se formeaza daca sacul nu se dizolva; in schimb, sacii se sigileaza dupa ce ovulul este eliberat)

Alte tipuri de chisturi ovariene sunt: endometrioza, chistadenom, chisturi dermoide, ovare polichistice.

Cauze si factori de risc

Chisturile pot aparea printr-o varietate de procese din organism, inclusiv uzura sau simpla obstructie a fluxului de lichid, infectii, tumori, afectiuni cronice inflamatorii,conditiile genetice, defecte in dezvoltarea organelor in embrion.

Diagnostic si Tratament

Teste de sange si imagistica se vor face pentru determina extinderii bolii. Tipul de cancer va fi determinat de o biospie sau prin evaluarea ovarului eliminat.

Chirurgia este tratamentul primar si este adesea necesara pentru a diagnostica tulburarea. Chimioterapia si terapia cu radiatii pot fi utilizate dupa interventia chirurgicala.

...