Cancer de pancreas


General sau altele | - Altele | Cancer de pancreas (Disease)


Cancerul pancreatic este greu de depistat devreme. El nu determina simptome imediat. Cand apar simptome, acestea sunt de multe ori vagi sau ar putea sa nu fie observate. Acestea includ ingalbenirea pielii si a ochilor, dureri in abdomen si spate, pierderea in greutate si oboseala. De asemenea, deoarece pancreasul este ascuns in spatele alte organe, medicii nu pot vedea sau simti tumori in timpul examenelor de rutina.

Neoplasmele mucinoase papilare intraductale (IPMN) sunt un tip de cancer pancreatic, care incep sa fie recunoscute cel mai frecvent. Acest tip de cancer pancreatic are un prognostic mai bun decat alte tipuri de cancer pancreatic si este de obicei diagnosticat endoscopic.

Cauze si factori de risc

Unii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de pancreas includ fumatul pe termen lung, diabet zaharat, pancreatita cronica, tulburari ereditare.

Cel mai comun tip de cancer pancreatic apare din pancreasul exocrin si este numit adenocarcinom al pancreasului.

Glandele endocrine ale pancreasului pot da nastere unui tip complet diferit de cancer, denumit carcinom neuroendocrin pancreatic cu celule tumorale orislet. Adenocarcinomul pancreatic este printre cele mai agresive dintre toate cazurile de cancer. Din momentul in care este diagnosticat cancerul pancreatic, majoritatea oamenilor au deja boala care s-a raspandit la zone indepartate in organism. Cancerul pancreatic este a patra cauza de deces prin cancer.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru stabilirea bolii si definirea extinderii: ERCP (Colangiopancreatografia endoscopica retrograda), CT abdominal, biopsie, ecografie abdominala, si / sau RMN.

Deoarece este adesea gasit tarziu si se raspandeste rapid, cancerul pancreatic poate fi greu de tratat. Tratamentele posibile includ chirurgie, radioterapie si chimioterapie.

...