Pancreatită (inflamaţia pancreasului)


General sau altele | - Altele | Pancreatită (inflamaţia pancreasului) (Disease)


Descriere

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, organul care secreta enzimele digestive in tractul gastro-intestinal, ci, de asemenea, sintetizeaza si secreta insulina si glucagon.

Pancreatita acuta cu dureri în etajul abdominal superior, care este adesea severe si constanta în câteva zile, si poate fi însotita byfever, umflarea greata, varsaturi, tahicardie si dureri abdominale; cazuri severe poate dezvolta tensiunii deshidratare, scaderea tensiunii arteriale, soc, insuficienta de organ, si deces.

Pancreatita cronica are multe din aceleasi simptome acute, dar pot include diaree, scaune uleioase si pierderea in greutate.

Cauze si factori de risc

Pancreatita poate fi cauzata de calculi biliari (prin blocarea ductului pancreatic de evacuare), consumul de alcool cronice, traumatisme, medicamente, infectii, tumori, si anomalii genetice. Pancreatita poate fi acuta sau cronica. Fie forma este grava si poate duce la complicatii. În cazurile severe, prejudiciul sângerare, infectie, si permanent tesutul pot sa apara.

Pancreatita acuta, de obicei, începe cu durere progresiva sau brusca în partea superioara a abdomenului, care, uneori, se extinde prin spate. Durerea poate fi usoara la început si se simt mai rau dupa ce mananca. Dar durerea este adesea severe si pot deveni constanta si ultima pentru mai multe zile. O persoana cu pancreatita acuta, de obicei, arata si se simte foarte bolnav si are nevoie de atentie medicala imediata. Alte simptome pot include un abdomen umflat si oferta, greata si varsaturi, febra, un puls rapid.

Pancreatitei acute severe poate cauza o tensiune arteriala scazuta si deshidratare. Inima, plamanii, rinichii sau poate esua. Daca sângerarea apare în pancreas, moartea soc si chiar pot urma.

Diagnostic si Tratament

Pancreatita cronica este inflamatia pancreasului, care nu se vindeca, se agraveaza in timp si duce la o deteriorare pancreatice permanenta; mai frecventa cauza este consumul de alcool grele peste ani, însa conditiile, cum ar fi afectiuni ereditare, fibroza chistica, probleme autoimune si alte cauze rezultat în cronica pancreatita.

...