Ruperea tendonului patelar (genunchi)


General sau altele | - Altele | Ruperea tendonului patelar (genunchi) (Disease)


Descriere

Tendoanele ataseaza muschii de oase. Tendonului patelar ataseaza partea de jos a rotulei (patela) la partea de sus a tibiei . Acesta este de fapt un ligament care se conecteaza la doua oase diferite, de rotula si tibie.

Patela este atasata la muschii cvadriceps de tendonul cvadriceps. Lucrând împreuna, muschii cvadriceps, tendonul cvadriceps si tendonului patelar indreapta genunchiul.

Cauze si factori de risc

Desi oricine poate rani tendonului patelar, lacrimile sunt mult mai frecvente in randul oamenilor de varsta mijlocie care se au diferite activitati sportive. O ruptura completa a tendonului patelar este grava si necesita, de obicei interventie chirurgicala pentru a-si recastiga functia de genunchi complet.

De obicei, pacientii care prezinta acest prejudiciu cad pe un genunchi îndoit partial. În cazul în care muschii cvadriceps se contracta la maxim, tendonul cvadriceps sau tendonului patelar nu poate rezista fortei si rupturi.

Acest fapt este mai frecvent la varsta mijlocie (30-60 ani), cu sportive part-time ( perioada de week-end). Cel mai frecvent, unele leziuni la tendonul cvadriceps si tendonului patelar apar la non-sportivi, in timpul efectuarii activitatilor non-atletice.

Diagnostic si Tratament

Multi pacienti cu astfel de leziuni sunt tratati timp de saptamâni sau luni pentru entorse, artrita handicap, nevrita sau similar. Într-o mare majoritate a acestor cazuri, în cazul în care ruptura este extinsa, un diagnostic precis si repararea chirurgicala nu numai ca va îmbunatati functia finala a membrelor, dar pacientul va reveni la activitate mult mai devreme decât prin masurile obisnuite, conservatoare.

...