Boală inflamatorie pelvină (BIP)


General sau altele | - Altele | Boală inflamatorie pelvină (BIP) (Disease)


Boala inflamatorie pelvina (BIP) apare atunci cand bacteriile trec de la vagin sau col uterin in uter, trompele uterine, ovare, sau pelvis. Cele mai multe cazuri de BIP sunt datorate bacteriilor care cauzeaza chlamydia si gonoreea. Acestea sunt infectiile cu transmitere sexuala (ITS).

Simptomele de BIP variaza de la subclinice (asimptomatice) spre severe. Daca exista simptome, atunci febra, sensibilitate la colul uterin, dureri abdominale, secretie noua sau diferita, act sexual dureros, sau sangerari menstruale neregulate pot fi remarcate. Este important sa retineti ca BIP chiar asimptomatic poate determina leziuni grave.

Cauze si factori de risc

Modul cel mai comun ca o femeie sa dezvolte PID este de a avea un contact sexual neprotejat cu cineva care are o infectie cu transmitere sexuala. Bacteriile pot infecta tuburile falopiene si cauzeaza inflamatii (salpingita). Atunci cand se intampla acest lucru, tesut normal poate deveni zguduit si poate bloca trecerea normala a unui ovul, cauzand infertilitate. Dar, in cazul in care trompele uterine sunt blocate partial, un ou poate fi implantat in afara uterului si determina o stare periculoasa numita o sarcina extrauterina.

Diagnostic si Tratament

Identificarea laparoscopica este de ajutor in diagnosticarea bolile trompelor uterine, 65-90% valoarea predictiva pozitiva la pacientii cu BIP presupusa. Testarea regulata a bolilor cu transmitere sexuala este importanta pentru prevenire.

Tratamentul este de obicei la inceput empiric, din cauza complicatiilor grave, care pot rezulta din tratamentul intarziat.

...