Neuropatie periferică (disfuncţie a nervului)


General sau altele | - Altele | Neuropatie periferică (disfuncţie a nervului) (Disease)


Descriere

Neuropatia periferica este disfunctia unuia sau mai multor nervi periferici (parte a unui nerv spinal distal de radacina si plexul). Acesta include numeroase sindromuri caracterizate prin diferite grade de tulburari senzoriale, dureri, slabiciune musculara si atrofie, reflexe diminuate tendinoase profunde, si simptome vasomotorii, singure sau în orice combinatie. Clasificarea initiala se bazeaza pe istoricul si examinarea fizica.

Cauze si factori de Riak

Nu este întotdeauna usor sa identifici cauza neuropatiei periferice, deoarece o serie de factori pot cauza neuropatii. Acesti factori includ: alcoolism, boli autoimune, diabet zaharat, expunerea la otravuri, infectii, traumatisme sau de presiune asupra nervului, tumori, deficiente de vitamine.

Diagnostic si Tratament

Electromiografia si viteza de conducere nervoasa pot localiza leziunea si sa stabileasca daca fiziopatologia este în primul rând axonala (de multe ori metabolica) sau demielinizanta (de multe ori autoimuna). Celulele nervoase sunt componenta de baza a sistemului nervos. Atunci cand o celula nervoasa este stimulata, prin atingere sau durere, de exemplu, mesajul este efectuata de-a lungul axonului, si neurotransmitatori sunt eliberati în cadrul celulei. Neurotransmitatorii sunt substante chimice din cadrul sistemului nervos.

Anumite axoni din celulele nervoase, cum ar fi cele din PNS, sunt acoperiti cu o substanta numita mielina. Tecii de mielina poate fi comparati cu acoperire din plastic de pe firele electrice, care este acolo atât pentru a proteja celulele si pentru a preveni interferenta cu semnalele transmise. Protectia este, de asemenea, data de celulele Schwann, celule speciale în cadrul sistemului nervos care inconjoara axonii mielinizati si nemielinizati. Efectul este similar cu margele filetate pe un colier.

Axonii celulelor nervoase care conduc la aceleasi zone ale corpului pot fi grupati împreuna în nervi. In continuarea comparatiei cu fire electrice, nervi pot fi comparati cu un cablu electric, componentele individuale sunt acoperite în tecile lor proprii si apoi, împreuna îmbracate într-un învelis de protectie mai mare.

...