Boală arterială periferică (BAP)


General sau altele | - Altele | Boală arterială periferică (BAP) (Disease)


Boala arteriala periferica, este un termen general care se refera la boala arterelor oriunde in afara inimii, inclusiv arterelor care furnizeaza sange la nivelul picioarelor, bratelor, la creier, rinichi, si alte organe. Aceasta sectiune se concentreaza asupra bolii in arterele de la picioare, cel mai comun tip de BAP.

Cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza este rigidizarea arterelor (ateroscleroza), acumularea treptata de depozite de grasime (numita placa) pe peretii arterelor ce scad sau blocheaza fluxul de sange. Placa de aterom, de asemenea, face ca peretii arterelor sa se intareasca, ceea ce duce la imposibilitatea de a se extinde atunci cand tesuturile au nevoie de mai mult sange, cum ar fi in timpul exercitiilor fizice. Ateroscleroza este acelasi proces care provoaca boala coronariana si poate provoca un accident vascular cerebral atunci cand blocheaza fluxul de sange in artere care furnizeaza sange la creier.

Unul din 20 de persoane peste 50 de ani au boala arteriala periferica. Multe persoane au simptome usoare sau nu, si doar aproximativ 10 la suta din persoane au claudicatie intermitenta tipica. Cu toate acestea, boala arteriala periferica este foarte frecventa si afecteaza intre 8 milioane si 12 de milioane de americani.

Numai un procent mic de persoane cu aceasta afectiune se va confrunta vreodata un risc de amputare. Cu toate acestea, este principala cauza a amputare la persoanele de peste varsta de 50 ani si reprezinta 90 la suta din amputatiile globale.

Diagnostic si Tratament

CT angiografia sau angiografia standard poate identifica ingustarea arterelor.

Tratamentul depinde de severitatea bolii si locatia, dar pot include: control al tensiunii arteriale, controlul diabetului zaharat, renuntarea la fumat, medicamente anticoagulante, si anti-trombocite (aspirina, clopidogrel). Procedurile chirurgicale includ stent intra-arterial si by-pass.

...