Anemie pernicioasă


General sau altele | - Altele | Anemie pernicioasă (Disease)


Anemia este o afectiune în care organismul nu dispune de un numar suficient de celule rosii din sange sau hemoglobina.

Hemoglobina este prezenta în celulele rosii din sange si este importanta in transportul de oxigen la toate tesuturile din organism. La barbati, anemia este de obicei definita ca nivelul hemoglobinei mai mic de 13,5 gram/100ml, în timp ce la femei, un nivel de hemoglobina mai mic de 12. 0 gram/100ml este considerat a fi indicativ de anemie. Aceste definitii pot varia usor în functie de sursa si laboratorul de referinta utilizat.

Cauze si factori de risc

Pernicios este un termen care înseamna distructiv, prejudiciabil sau mortal. Prin definitie, anemia pernicioasa se refera în mod special la deficienta de vitamina B-12 ce rezulta dintr-o lipsa de productie a IF în stomac.

Cauzele cele mai frecvente ale anemiei pernicioase includ: mucoasa stomacului slabita (gastrita atrofica), o conditie autoimuna, in care sistemul imunitar al organismului ataca proteine factor intrinsec sau celulele pe care le produc.

Cu toate acestea, absorbtia de vitamina B-12 este un proces complex, si exista si alte cauze de deficienta.

Foarte rar, anemia pernicioasa este transmisa prin familii. Aceasta se numeste anemia pernicioasa congenitala. Bebelusii cu acest tip de anemie nu produc suficient factor intrinsec sau nu pot absorbi in mod adecvat vitamina B12 în intestinul subtire.

La adulti, simptomele de anemie pernicioasa nu sunt, de obicei, vazute pana dupa varsta de 30 de ani. Varsta medie de diagnostic este de 60 de ani.

Diagnostic si Tratament

Anemia pernicioasa poate afecta, de asemenea, rezultatele urmatoarele teste: bilirubina, test de colesterol, gastrina, fosfataza alcalina de leucocite, frotiu periferic, TIBC.

Tratamentul pentru anemia pernicioasa include suplimentarea cu vitamina B12, care este administrat prin injectare. Suplimente orale de vitamina B12 nu sunt absorbite bine, deoarece pacientii cu anemie pernicioasa duc lipsa factorului intrinsec adecvat în mucoasa stomacului. Tratamentul cu vitamina B12 prin preparate injectabile poate preveni deteriorarea permanenta neurologica ce poate rezulta din deficitul acestei vitamine.

...