Aspiraţie de meconiu


Piept | Pediatrie | Aspiraţie de meconiu (Disease)


Sindromul de aspiratie de meconi este o afectiune medicala care afecteaza nou-nascutii. Se dezvolta atunci când în plamânii unui copil exista meconiu, in timpul sau înainte de livrare.

Meconiu este primul scaun de la un copil, compus din materiale ingerate în timpul petrecut în uter. Factorul principal care-l diferentiaza de scaun este ca meconiu este steril si nu contine bacterii. Primejdia intrauterina poate provoca trecerea în lichidul amniotic.

Cauze si factori de risc

Factori care promoveaza trecerea in uter includ insuficienta placentara, hipertensiune arteriala materna, preeclampsie, oligohidramnios, si consumul de droguri matern, în special de tutun si cocaina. Semnul cel mai evident a faptului ca meconiu a fost trecut în timpul sau înaintea tavaliului este aspectul verzui sau galbui al lichidului amniotic. Pielea copilului, cordonul ombilical, sau paturile unghiilor pot fi patate verde daca meconiu a fost trecut intr-o perioada considerabila de timp înainte de nastere.

Diagnostic si Tratament

Respiratia rapida sau greoaie, cianoza, batai lente ale inimii, un piept in forma de butoi sau scor Apgar mic sunt toate semne ale sindromului. Recomandarile actuale spun ca, daca un copil a inhalat meconiu, dar pare activ, apare bine, si are o frecventa cardiaca buna (> 100 bpm), se poate examina copilul pentru simptome, care de obicei apar în primele 24 de ore. Pentru un copil care a inhalat meconiu si prezinta semne de activitate slaba, are un ritm al inimii mai mic (<100 bpm), este moale, si are tonusul muscular slab, obiectivul este de a debloca caile respiratorii cât mai mult posibil pentru a reduce cantitatea de meconiu care este aspirat.

...