Diverticul faringian (Diverticul Zenkers)


General sau altele | - Altele | Diverticul faringian (Diverticul Zenkers) (Disease)


Diverticulii faringieni reprezinta un diverticul posteromedial prin dehiscenta lui Killian. Este o hernie intre muschii tirofaringe si cricofaringe care sunt ambii parti din constrictorul inferior al faringelui.

Diverticulii faringieni apar cel mai frecvent la pacientii varstnici (peste 70 ani) si simptomele tipice includ disfagie, regurgitare, tuse cronica, aspiratie, si pierderea in greutate.

Cauze si factori de risc

Conditia este de doua ori mai frecvent la femei ca la barbati. Nu este clar ce cauzeaza aceasta conditie, desi este probabil ca slaba coordonare la nivelul muschilor gatului sa o poata provoca.

Pe masura ce diverticulul se mareste, se pot colecta alimente nedigerate, care pot fi apoi regurgitate. Alte simptome includ trezirea in noaptea cu un sentiment de blocaj in gat sau accese de tuse - un simptom care poate fi confundat cu reflux acid.

Diagnostic si Tratament

De obicei, aceasta este diagnosticul diferential al disfagiei si trebuie sa includa carcinomul esofagian.

Tratamentul este chirurgical printr-o abordare cervicala endoscopica sau din exterior si ar trebui sa includa o miotomie cricofaringiana. Din pacate, chirurgiea a fost mult timp asociata cu o morbiditate semnificativa, partial datorita interventii chirurgicale in sine si, de asemenea, de faptul ca majoritatea pacientilor sunt batrani si au adesea probleme medicale generale.

Recent, tratamentul prin capsarea endoscopica a diverticulilor a deveni din ce in ce mai populara, deoarece are avantaje distincte, desi rezultatele pe termen lung nu sunt inca disponibile. Exista unele dovezi ca, in timp ce chirurgia endoscopica este mai sigura pentru persoanele in varsta si fragila, poate exista o rata mai mare de reaparatie si de conversie a unei proceduri deschise ce poate fi necesara in cazul in care exista dificultati tehnice sau de perforare in timpul functionarii.

...